Det är med all säkerhet bara en liten flisa av vad som kommer framöver. I vårt landsting, där Filippa Reinfeldt styr, ser vi hur det gulliga vänds mot mer "skarp" affärsverksamhet. Dvs det som så målande beskrevs som att sköterskor i vita rockar och den trygga, lyssnande doktorn fick bli "fria", driva eget,"vara sin egen lyckas smed" och "slippa landstingskolossen" går nu en annan väg. Det börjar komma konkurser i vården. Det börjar också komma rapporter om ägarförändringar. Små köpts av stora. Stora köps av internationella företag. Vart leder det?
Samma nummer av Dagens medicin har en annan intressant notis. Det är statsminister Reinfeldt som uttalar sig om hanteringen av patientrörligheten. Reinfeldt - ska erkännas - låter här igen som en god socialdemokrat. I notisen utesluter han inte alls att landstingen framöver kan kräva regler om förhandsbesked. Precis det som socialdemokraterna har krävt.
Det är rimligt med ett system där landstingen och inte brysselbyråkrater avgör rätten till vård, både för att patientens behov ska vara utgångspunkten, inte betalningsförmågan, och för att det är rimligt att veta vad och hur mycket av skattepengar som vården kostar.
Förstanamnet Hökmark låter inte som sin partiledare. När Hökmark skrev inlägg på Europabloggen var han inte nådig i kritiken:
De [socialdemokraterna] har blivit till en motståndsrörelse till människors egna val och beslut. Det är bra att den inställningen redovisas före valet. Efter valet kommer vi moderater att fortsätta att verka för patienter och sjuka. Över gränsernaI mer formella svar är moderaterna mer försiktiga. Precis som Reinfeldt nu är. I debatten och för att sätta bilden utåt "drar man på". I partiledardebatten i riksdagen t.ex.
- Varför vaktar ni på systemen istället för att säkerställa att människor får den vård de önskar, frågade Kristdemokraternas Göran Hägglund.Som alltid var det Maud Olofsson som tog i så häftigt hon kunde:
- Vill Sahlin begränsa den fria rörligheten är vi beredda att utmana henne och hela socialdemokratin sade centerledaren.Nu verkar det inte bara vara Socialdemokraterna och Mona Sahlin som den så överentusiastiska centerledaren ska utmana. Också Reinfeldt lär väl ligga illa till.
Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om sjukvård, politik, filippa reinfeldt, fredrik reinfeldt, vårdval, EU, Eu-val, åsa westlund, patientrörlighet