måndag 15 juni 2009

Sossar mot storebror - men blev Piratpartiet ett riksdagsparti i dag?

Hittade genom Alexandra den Facebookgrupp som Erik Laakso och Björn Sundin är "värdar" för: Sossar mot storebror. Finns också på en blogg, förstås. Jag tyckte det finns all anledning att gå med nu. Visst gör Piratpartiets framgångar att man öppnar ögonen. Men för mig är det också från hjärta och ryggmärg: ända sen industrin ville förbjuda mina inspelningar på kassettbandspelare av favoritlåter från Lördagsbiten. med Bengt Grafström. Då tog kassetten pengarna från musikindustrin. Nu är det nätet.

När nu Internet blivit en del allt viktigare och ständigt växande del av människors liv ska alltså kontrollen in där också. Kriget mot terrorismen fick fart också på andra aktörer som ser behov av ha kontroll. Än mer avancerat. Än mer i detalj. Än mer för att stävja brott som här definieras som sådant så fort det hotar marginaler i stora mediaföretag. Och visst kan dagens storsatsning som polisen berättar om ge Piratpartiet en skjuts rätt in i riksdagen. Det är order från regeringen Reinfeldt att fildelare ska jagas. Därför avsätts tre-fyra gånger så mycket polisresurser för detta som jakten på barnpornografi har haft.

Det hade varit felprioritering i vanliga fall. Det hade varit att legitimera värre brott genom att man bara måste veta att grova brottslingar klarar sig om polisens resurser används fel. Men efter de signaler som väljarna har sänt i EU-valet är det en provokation mot det som brukar benämnas det allmänna rättsmedvetandet. Har inte regeringen Reinfeldt fattat något? Ser att infrastrukturministern ska utreda. Samtidigt är ministern egna riksdagsledamöter förbannade liksom lokala företrädare. Men Reinfelds gäng är med på noterna, eller?

I morgon träffas S, v och mp:s riksdagsgrupper. Ser fram emot positiva rapporter från den stora händelsen. I samma andemening som Jimmy Jansson skriver: Ta initiativ i frågor som rör integritet och fildelningsjakten mellan de tre partierna i morgon. Jaga regeringen!

DI, Aftonbladet,
Motion från sossar inför S-kongressen i höst här.
Bloggar: på Knuff.
Johan Westerholm skriver på Arvid Falk, Cattas lilla värld, Signerat Kjellberg, Sara, Alliansfritt Sverige, Sidvind, Unni Drougge,

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

4 kommentarer:

JudaZ sa...

...men Datalagringsdirektivet är ju Bodströms fel. FRA lagen är so´ssarnas egen utredning som ligger bakom .. IPRED lagen är bara en fortsättning på vad S startade .. Razzian mot Bahnhof, låg Bodström bakom... Razzian mot TPB låg bodström bakom ... varför har S så kort minne?

Erik Laakso sa...

Tack för en bra och viktig postning Peter.

HDR-fotografen sa...

Bara S som försöker förtränga. Vi andra minns varifrån namnet Bodströmsamhället bottnar.

Peter Andersson sa...

Erik: Tack! :)

JudaZ och HDR-fotografen:
Först: jag bloggar som mig själv s.a.s. JObbar förvisso för S men har bloggen för eget bruk. Det hindrar inte att mycket låter som partimegafon, kanske, helt enkelt för att jag tycker som S.

Sen har jag en ganska bred allmänpolitisk kunskap men det finns undantago och dit hör detta om vad partiet har sagt och gjort i mycket av frågorna som handlar om integritet, fildelning osv. Men i tidigare svar har jag fått hjälp med uppgifter. Men saknar kunskap om mycket för att kunna debattera mer utförligt. Vad jag förstår av riksdagens handlingar har Konstitutionsutskottet behandlat frågan om styrning vid tillslaget mot Pirate bay och i granskningen:

Vad som framkommit i granskningen ger inte anledning till något uttalande
från utskottets sida.

Sen tycker jag att oavsett tidigare regeringar: Det är i Sverige en borgerlig alliansregering. De har ansvaret. De får också stå tillsvars för det. Det är väl alldeles utmärkt om debatten under eu-valrörelsen gör att fler omprövar sin ståndpunkt just för att slå vakt om integriteten och stoppa något som känns förbannat obehagligt.

Där ligger också min egen bakgrund till inlägget. Oavsett vad mitt parti har sagt, gjort och tycker. Nu tror jag i och för sig att jag hamnar rätt nära där också :)

Svar vad gäller datalagring m.m.

4) datalagringsdirektivet

I Europaparlamentet har vi röstat för stark reglering av datalagring.
Tidigare fanns 27 olika regelverk vilket gjorde att vissa stater hade gick längre än vad som är möjligt idag. Att reglera det på EU-nivå är viktigt för att alla människor skall kunna garanteras samma skydd.

Det som beslutades i Europaparlamentet var att datalagring skall utföras på vart och när någon använde dator eller mobiltelefon, alltså inte vad som gjordes eller sades när den använde det. Bara vid brott som kan ge minst
24 månaders fängelse skall det kunna sättas in.

Genom detta kan både brottsmisstankar styrkas, men än viktigare, brottsmisstankar kan också avföras, vilket måste ligga i allas intresse att ingen oskyldig döms.

5) överimplementationen av Ipred som innebär att utlämning av ytterst ingetritetskänsliga abonnentuppgifter kan ske tämligen lättvindigt till privata intressen

Vi i Europaparlamentet menar att den svenska implementeringen av IPRED går längre än vad som är nödvändigt, samtidigt beklagar vi att den borgerliga majoriteten inte godtog de socialdemokratiska förslagen till stärkande av integriteten.

I Europaparlamentet har Inger Segelström (S) fått igenom att generell avlyssning av datatrafiken utan bara kunna ske efter domstolsgodkännande, vilket också är riktat mot FRA.

Brott som sker på nätet måste också kunna utredas, men rent principiellt är det märkligt att rättsstatens principer inte gäller på Internet. Det skall vara poliser som utreder brott, inte digitala medborgargarden.

Bara för att det finns teknik som
gör avlyssning möjlig så menar vi att den inte skall kunna användas hur som helst.

Vi menar samtidigt att det nu kommit så mycket lagstiftning som på olika sätt påverkar våra fri- och rättigheter. Ingen har heller riktigt koll då det finns så olika infallsvinklar på dem, det kan handla om att stärka upphovrätten, kampen mot terrorismen och skapa en gemensam telekommarknad.

Vi menar nu att det är dags att stanna upp och utreda hur alla lagar slår mot vår integritet.

Jag har fått tips om att en del svar också finns i den här integritetsrapporten.

http://tinyurl.com/ppdcb2

hälsningar
Peter