onsdag 10 juni 2009

VALU: Unga väljare flyr alliansen - Fler företagare röstar (S) än på Centern

Valu - vallokalsundersökningen - är en källa till många reflektioner om politik. Ser att Ekot har gjort en grej på den som stämmer med mitt inlägg i morse om Piratpartiet. Det är inte alls givet att det sjungs "Sjörövarfabbe.." efter nästa års riksdagsval, berättar Ekot. Valun visar också att EU-positiva moderater gick till folkpartiet.

Det är fullt med intressanta detaljer i undersökningen. I eftervalsdiskussionerna har kritik riktats mot framför allt S och M. "ni har pratat för mycket inrikespolitik". I Valun säger väljarna att inrikespolitiken blivit allt viktigare och nu når upp till nästan samma nivå som EU-frågorna i sig i betydelse för partivalet. Vad som är hönan och ägget är kanske svårt att uttolka här. Om väljarna ser det så därför att partierna har pratat som de gjort, eller tvärt om. Eller om väljarna upplever att allt mer av inrikespolitiken har bäring på beslut i EU och därför inte vill särskilja det.

Ungdomsväljarna försvinner från alliansen. Grovt sett finns bara moderaterna kvar på högersidan, om man låter Piratpartiet vara "neutralt". Annars ansluter sig de unga väljarna, från 18 till 30, nästan helt till det rödgröna laget. Och lite kuriosa: Det låter ibland på Maud Olofsson som centern är företagarnas bästa vän. I Valun ser jag att såväl Socialdemokraterna som Miljöpartiet har fått fler företagarröster än centern. Ok, många har valt m och fp men som en liten fotnot är det intressant.

Mer att läsa om Valu: Ulf Bjereld, Svensson, Signerat Kjellberg, Sagor från livbåten, Henrik Oscarsson,
Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

2 kommentarer:

Fredrik Larsson sa...

Hemskt konstigt

För någon som har en stor del av sitt liv på nätet idag och bemödar sig om att flytta sig från sofflocket till vallokalen finns det idag bara 3 alternativ.

Piratpartiet
Miljöpartiet
Vänsterpartiet

Då många har en liberal grundsyn faller iaf. v bort och det blir mycket svårt att rösta på mp.

Men valet står mellan mp som har en heltäckande politik och piratpartiet som har utmålats som att "köpa grisen i säcken".

Well PP och MP delade ganska så broderligt (systerligt) på ungdomsrösterna ochg till stor del var det integritetsfrågan som var viktig.

Mvh
Fredrik Larsson

Peter Andersson sa...

Fredrik: jag är glad över att socialdemokraterna också finns med som stort parti hos de unga. Kollar man VALU är den indelad i två grupper av unga:

18-21 22-30

S 19 18
V 7 8
Mp 21 22

BOrgarna 21 24

PP 24 17

/Peter