lördag 6 juni 2009

Fildelandets frihetsrus berättigar inte i sig till makt i europaparlamentet

Om drygt ett dygn kan det välorganiserade Piratpartiet vara ett maktparti. Man frågar sig: har partiet gett alla svar som borde ges till väljarna? Har Piratpartiets ledare berättat om vad deras värderingar innehåller? Detta av unga män dominerade parti som vad jag förstår blev ett antal gånger större efter polisens tillslag mot Pirat Bay. Nedladdarnas revolterande rörelse? Eller i själva verket en nätformerad "rörelse" vars ledare tycker att den svenska högern - moderaterna - är halvmjäkiga socialliberaler?

Det möjliga maktpartiet Piratpartiet har inte gjort sin läxa till väljarna ännu.

Jag tänker på en kommentar jag har fått på bloggen. I stil med "har röstat på V men nu PP".
Man sliter närmast sitt hår över de otroliga vändningar som nu tycks vara möjliga att göra i politisk inställning. Hur kan man säga att " rättvisa, fördelning, kamp mot arbetslöshet, miljöpolitik är viktigt, marknaden måste ha politiken som tyglar den" och strax därefter utifrån någon teori om en kommande kontrollstat av Kinamodell välja parti efter detta? Eller för den delen, därför att rätten att dela filer synes vara det ultimata av mänskliga rättigheter?

Ja! Att partier blir moderna så till vida att man ser nätet som en del av vår vardag, inte som en teknisk "leksak", är viktigt. Till DN säger Christian Engström
– De gamla partierna betraktar internet som ett spel, inte som den infrastruktur det är. Internet är det viktigaste kommunikationsmedlet vi har i dag
Piratpartiet lyfter onekligen perspektiv som annars hade riskerat att falla i dunkla skuggor och okey för mig om man betecknar det som medborgarrätt. Men att detta skulle göra att väljarna röstar in parlamentariker och ett parti som inte vill redovisa vare sig värderingar eller vad man tycker i de frågor som faktiskt är de stora utmaningarna framöver är väl inte rimligt??

Ser i Fokus artikel tre olika citat som man önskar att det fanns tid att reda ut innan valdagen.

– Moderaterna är inte så renodlat kapitalistiskt som jag tycker om. De är någon slags halvmjäkiga socialliberaler, säger Falkvinge.

– Jag kallar mig ultrakapitalist och det var så jag kom in på de här frågorna

Och precis som Kent skulle jag gärna vilja borra djupare i vad ett parti står för egenligen vars ledare säger:
– Viktigare än vård, skola, omsorg, kärnkraft, försvarspolitik och skit som de har pratat om i 40 år, säger Falkvinge.
Johanna Graf berättar om ett samtal hon hade med en person när vi stod i Solna centrum i morse. Efter det reagerar hon med följande:
Lägger du en röst på piratpartiet har du ingen aning om vilken politik du faktiskt röstar fram. Är det integritetsfrågorna du brinner för, är mitt råd att du hellre lägger din röst på en kandidat som vågade stå upp mot IPRED men samtidigt har en bred politisk bas, t ex Ardalan Shekarabi.
Vem tänker berätta Pp:s hela politiska program före valdagen? Vem tänker tala om för väljarna om man ska vara gröna eller ljusblå eller som nu avslöjas i Rick Falkvinges kommentarer, tämligen mörkblå? Det börjar bli riktigt bråttom och särskilt viktigt för att dem med vänster- eller gröna värderingar som tycker att Pp är ett seriöst alternativ. Det är de inte förrän frågor som dessa har besvarats.

Piratpartiet på Knuff?
Anna Troberg, John Johansson, Signerat Kjellberg, Henrik Alexandersson,
Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , ,

5 kommentarer:

Anonym sa...

På Piratpartiets hemsida hur Piratpartiet kommer agera i riksdagen om/när det kommer in där.

Helt enkelt kommer det stödja det block som bäst tillgodoser dess politiska hjärtefrågor som integritet och rättssäkerhet.

Sen kommer Piratpartiet fortsätta stödja det blocket i andra frågor så länge de inte tummar på de frågorna.

Även om Falkvinge är Ultrakapitalist så bryr han sig inte om att driva såna frågor, även om andra namn på listan

Han tycker helt enkelt det är viktigare försvara demokratin, rättssäkerheten och integriteten än driva såna frågor, därför vet man vad som gäller.

Kryssa tex Ardalan Shekarabi, tillåt mig småle, det kommer inte göra ett uns skillnad i de frågorna.

Magnus Carlbring sa...

uj

ett mörkblått - eller värre - missnöjesparti

i en svag tid där finanskriser och nedrustning av försäkringssystemen och a-kassan råder

det är inte vad vi människor behöver

man känner igen det på ett ytterst obehagligt vis

jag hoppas att sossarna - och andra - gör en kraftansträngning dessa sista skälvande timmar innan valet

Erik Gertkvist sa...

Vilket är bäst för väljarna: att ha ett heltäckande partiprogram som man dels inte drivit tidigare år (socialdemokraternas krav på republik är det tydligaste exemplet), dels är berett att kasta överbord för att få vara med och styra - eller att öppet säga att man är ett enfrågeparti som kommer lägga allt krut på enfrågorna?

Let's face it: ingen röstar på moderaterna för deras miljöpolitik. Ingen röstar på miljöpartiet för deras försvarspolitik. Riksdagspartier har ett fåtal starkt profilerade frågor de driver och som väljarna röstar på. Precis som Piratpartiet.

Piratpartiet är både ärligare och tillskriver väljarna större intelligens än övriga partier.

1-3 piratpartister i en partigrupp på 18 i ett parlament på 785 är tillräckligt många för att driva sina frågor - och tillräckligt få för att verkligen göra skada. En optimal lösning för en församling som alltmer blivit lobbyisternas lekstuga.

Dagens partiväsende och politiska struktur är ett arv från tidig industrialism och taylorism. Alla var utbytbara och stordriftsfördelarna gigantiska. Nu förändras detta äntligen.

str sa...

Inga svenska parlamentariker ha någon direkt inverkan på röstresultaten då våra parlamentariker utgör en försumbart liten del av de totala rösterna. Det man däremot kan lyckas med är att dela med sig av nya synsätt till politiker som inte förstått frågorna de röstar om. För övrigt är eu-parlamentet inte riksdagen. Alla parlamentariker driver enstaka frågor och följer gruppen i övriga. PP är dock de enda som kör med öppna kort gällande det.

Anonym sa...

Jag tror detta är en bra injektion för de etablerade partierna likt ditt. De behöver en knäpp på näsan ibland så att de inte somnar in i en Törnrosa sömn.
Heder åt demokratin att vi fortfarande kan få in politiska vildar, inte minst i byråkratins högborg, EU parlamentet.

I tider av allianser och rödgrönt samarbete vet inte vi väljare heller vad som kommer ut av en röst på ett parti.
Grisen i säcken kan i vissa fall köpas om det gynnar demokratin och varför skulle inte PP alternativet
vara gynnsam för politiken?
Man behöver inte alltid vara så politisk korrekt. Inte minst de desperata angreppen på PP har visat att man rört om i grytorna.

Jag kommer att rösta på dem inte för deras innehållsrika politik utan för att tala om för er att
politik är inte alltid förutsägbar.