tisdag 9 juni 2009

(S)ummerat och klart - Katastrof eller glädjefnatt?

EU-valet kan sammanfattas. Som sig bör har diskussionerna varit heta om hur det ska tolkas. Nja, för partier som miljöpartiet, folkpartiet och inte minst piratpartiet är det inget snack. Succé. Vänsterpartiet katastrofbackar, Centern back, Sverigedemokraterna kom tack och lov inte in men kräver en varning inför nästa år. Kristdemokraterna tappar. Dessutom tvingas Ella Bohlin stanna hemma. Alf Svensson, Kd-ledare under en evighet snor platsen i stället.

Moderaterna som till slut fick 0,6 procent. Att PJ Anders Linder som ledare igår valde att ägna den största delen till självkritik mot (m), inte någon svart rubrik om S och Sahlin, tycker jag är ett tecken på en allvarsstämning inom (m). Samma signal sänder de interna "grälen". Men också konstruktiva företrädare som Kent Persson är oroliga. Han lyfter fram behovet av Reinfeldts "förändra eller dö"-tema.

Socialdemokraterna i kris efter ett fiaskoval? Eller ett val som kan beskrivas som framgång?
Jag ser en fara i att energi spills på onödiga strider som om det ÄR ett katastrofval eller ej. Det är väl inte så förbannat svårt att dra slutsatser själv: Förra gången beskrevs valresultatet i Eu-valet som det sämsta för S i historien. 2009 exakt samma siffror. 2009: fjärde största parti i Stockholms stad efter miljöpartiet. Say no more!

Partiet har all anledning att fortsätta utveckla politiken som i sig tilltalar väljare i medelklassens Stocholm men som inte verkar hitta den. Socialdemokratin måste kombinera det med att ta allvar på klassklyftorna som växer i Stockholm och andra storstadsområden. Det extremt svaga valdeltagandet i vissa områden - det är en riktig katastrof.

Piratpartiets framgång leder förhoppningsvis till lärdomar hos alla partier: nätet är ingen "teknik"-plats dit datanördar flyr för att ladda ner filer. Nätet är en del av livet. Därför behövs också samma grundläggande rättigheter, friheter och frånvaro av kontrollsamhället som vi förväntar oss ute i den "fysiska" världen. Med framgången hamnar detta på dagordningen. Frågan är hur länge ett parti överlever framöver utan att ta med det perspektivet. Tack och lov har ju Rick Falkvinge uppmanat att sno. "Piratpartiet älskar ju kopiering".

Valseger nästa år för S? Platser i riksdagen för Pp som lyfts upp av EU-valet? Sitter Reinfeldts allians kvar? Ja, det går inte att en försöka gissa. En sak är klar. Vardagen har börjat efter en tid av kampanjande. S-buzz ser jobbävningen återta styrkan efter dagens arbetslöshetssiffror. För Reinfeldt står ett halvårs ordförandeskap framför dörren. Mycket media. Mycket landsfaderbilder. En chans att rycka upp partiet bara genom "gratisreklamen" på grund av ordförandeskapet. För mig är en sak ganska klar: Någon "borgfred" med moderaterna i inrikespolitiska frågor under ett halvår är absolut otänkbart. Skillnaderna i politiken måste fram.

Mer läsvärt: Politikerbloggen, SvD om Piratparti-sagan,
Bloggar på Knuff: Eva-Lena Jansson, Claes Krantz, Johanna Graf, Jonas Morian, Erik Laakso, Anders Löwdin, Anders Löwdin2, Thomas Hartman,

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,