söndag 7 juni 2009

Jobben först = moderaterna sist

Socialdemokraternas kandidater intog scenen under applåder och hejarop. Partisekreteraren Ibbe Baylan konstaterade att valkampanjen varit lyckosam och en bra grund för riksdagsvalet 2010. "Vi ökar och moderaterna minskar" var nog ett budskap som gick som en skön känsla i allas kroppar. Inte på grund av någon skadeglädje: Främst därför att svenska folket har underkänt moderaternas politik och inte varit beredda att lyfta partiet till de höga nivåer man själva räknat med. Eller som Mona Sahlin sa: "Väljarna tycker jobben först - då måste moderaterna komma sist"

Visst ser det i skrivande stund ut som om resultatet för S blir ganska jämt mot förra valet. Men som Mona betonade: det har varit en stark valrörelse som lägger en stark bas inför 2010. Vi hade ambitioner att gå framåt. Det såg, när hon talade, ut som om vi skulle gå plus. Det gör vi. Det blev inte lyftet för moderaterna. Det blev inte så att moderaterna blev största partiet.
Därmed har dagens val låst svenska skribenter från att skriva de spaltmil som annars hade skrivits om "S-krisen". NU går det INTE.


Valresultatet ger en annan effekt: De svarta, mörka och dystra rubriker som hade kunna bli resultatet kan inte skrivas. Det blev i någon mån en revansch för Mona Sahlin i jämförelse med de nedskrivningar som har gjorts i medierna under hela våren. Att jobben kommer först och att miljöfrågorna betyder mycket för väljarna visar utslaget av valet. Det bådar gott inför 2010.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

4 kommentarer:

Anonym sa...

Vad pratar Ni om?

Just nu 23:21 står S på +/- 0 jämfört med 2004 och M har + 0.6 %.

Michelle sa...

Hejsan.
Jag tycker att Moderaterna har skött allt som har med politik att göra, bra. Och bara för att Sverige och världen är i en finanskris är det lätt att skylla på Moderaterna, på allt som gått fel med ekonomin och all varsel.
Det är lätt att skylla ifrån sig och vilja gå tillbaka till något man känner till. Och allt för lätt vill vi gå tillbaka till det gamla då det gick "bättre" då, även om det inte har så mycket med politik att göra.
Socialdemokraterna ökar bidragen så att det ökar arbetslöshet, bara det att ingen klagar för att dom får så höga bidrag att det är skönare att ligga hemma på soffan och få pengarna direkt in på kontot utan att lyfta ett finger.

Titta framåt och våga släppa det gamla.

Anonym sa...

Är du säker på att ni ökar och moderaterna minskar?

Varför inte invänta resultatet?

Peter Andersson sa...

Michelle. Tycker som du i den sista meningen: "Titta framåt och våga släppa det gamla". Jag håller med dig till 100 procent, kanske med ett undantag: OM man genom att titta tillbaka kan se något som man inte hör när man bara lyssnar till prat så kan det vara bra att se historien. Eller som nån sa (tror att det står bibeln faktiskt: "Av trädet känner man frukten". Socialdemokraterna har jobbat mot arbetslösheten sen vi bildades. Fram till nyligen fanns den inte i moderaternas program. När Reinfeldt skulle göra (m) mer "sossigt" för att vinna val dök den upp.

Det innebar förra valet-06. De talade de om utanförskap och arbetslöshet, trots att allt fler jobb kom. Sen dess behöver vi inte gissa: Fler HAR blivit arbetslösa. FLer lever på bidrag. Inte färre som de lovade före valet. Och moderaterna lovade det utan att reserva sig för kriser. Sänkta skatter är enligt M en väg som alltid ger jobb. Det visades sig (igen) vara fel. Sen kan man borra djupare i krisens orsaker. Ser man till exportutvecklingen så är det faktiskt inte en huvudförklaring. I stället är de sjunkande konsumtion som beror på ökad otrygghet ex pga sämre a-kassa som gör att sparandet ökar o slår mot konsumtionen. Och därmed mot jobben.

Socialdemokraterna ökar inte bidragen men ser till att den ersättning man får om man blir arbetslös går att leva på. Så är det knappast idag .Då får kommunen (alla, inklusive moderatstyrda) gå in och betala soc bidrag. Det är bara ett sätt att överföra kostnader mellan olika delar av samhället och inte en politik som tar bort orsakerna till problemen.

John/ Anonym: Nej, jag var verkligen inte säker...grejen var att blogga direkt. Att världen förändras och därmed gör nya blogginlägg möjliga är väl bara en livets krydda?? :)