måndag 22 juni 2009

Arbetslöshet och borgerlig regering försvagar alltid löntagarna

Det är bara helt väntat. Idag berättar ordföranden i LO:s olika förbund om hur Svenskt Näringsliv tar nästa steg. Nu är det arbetsmiljöarbetet som ska pressas tillbaka. De anställda har inget med det att göra, tycker man. Det är bara en fortsättning på den tidigare strategin: sänkta löner där hotet om arbetslöshet används som murbräcka, angrepp på anställningsskyddet och mycket annat.

Den ekonomiska makten genom Svenskt näringsliv kör tillsammans med den politiska makten i regeringen. Där genomförs mycket av de "reformer" som kräver ny lagstiftning och som har beställts under åren: öppna välfärden för privata företag, försämra ersättningar i a-kassa och sjukförsäkring. Och mycket annat. Där anklagar jag vare sig regeringen eller Svenskt näringsliv utan noterar bara att det är så. Det är som när socialdemokrater och fackföreningsrörelsen har jobbat tillsammans under åren.

Möjligen kan man tycka att någon borde varit bättre på att berätta om detta innan svenska folket gick till val 2006. Möjligen borde det också gå upp ett ljus hos dem som tycker att "det är moderna tider" och att facklig-politisk samverkan är en unken rest från dåtidens industrisamhälle. Ok. Tyck så, säger jag. Men så kommer inte näringsliv och borgare att resonera. De kommer garanterat att köra på tillsammans.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,