söndag 21 juni 2009

Om det aktningsvärda men tveksamt heroiska att bara tala om egen politik

Jag har mycket stor respekt för de som tycker att vi sossar tjatar för mycket om Reinfeldt och moderater. Som vill prata mer om socialdemokraternas visioner, drömmar och konkreta förslag för att nå dit. Vi behöver det. Framför allt är jag helt övertygad om att väljarna vill veta vilken samhälle vi står för. Visst vill man ha besked om procenter i skatter och nivåer i ersättningar. Visst kräver man besked om politiken för fler jobb. Visst förväntar man sig att vi berättar om hur vården ska bli bättre och hur skolan ska utvecklas. Ja, man vill veta vad vi ska göra om vi får makten de kommande åren. Men riktningen av politiken är lika viktig och minst lika efterfrågad.

En viktig fundering är ändå: "Om vi gör det, bara pratar eget, hur kommer då vår motståndare att framstå. Blir bilden något så när i linje med hur vår kritik av motståndaren ser ut? Får väljarna som ska göra just ett val den information och de olika perspektiv som behövs för sitt val? Om inte: vad har vi som opposition för skyldigheter att bidra till att alternativen blir tydliga? Eller ska Aftonbladet, politikerbloggen, Svd eller Henrik Brors på DN vara källan? Eller ska det till och med överlåtas till exempelvis Moderaterna och Reinfeldt själva?

Svenska folket är mycket väl kapabla att utifrån sin vardag döma och bedöma. Den som tänker på hur bilden av jobbpolitiken, av vårdval Stockholm, av välfärden i stort, av krishanteringen, av miljö- och klimatpolitiken och annat skulle beskrivas när Reinfeldt själv har ordet kanske inser att ett annat perspektiv krävs. Om inte annat det perspektiv som jag ser i den här videon, efter tips av Fredrik Olovsson och Anders Löwdin. Fakta som sparkar kan bara inte gömmas undan.

Bloggar: Mycket mer om M, Reinfeldt och alliansen på Alliansfritt Sverige.
Annas betraktelser, Niklas Nordström, GP,

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,