tisdag 30 juni 2009

Björklund dagen efter: lågt om lägre ungdomslöner men skolläxa till (S)

Det är dagen efter för Jan Björklund. Jag sitter med rejält mycket vatten mellan mig och Almedalen och noterar att bilden här av folkpartidagen inte handlar särskilt mycket om skolan. Även om det nämns som punkt ett i DN:s retoriska analys och i Stig-Björns analys. Gårdagens rapport som lärarförbundet presenterade där analys har gjorts av tre partiers skolpolitik bekräftar också att Fp har en särställning i skolfrågorna, en rejäl läxa (igen) för mitt eget parti.
Det finns förvisso förnyelsesteg som tas. Och visst kan man reagera över att stödet för Fp är mest bastant hos de äldsta väljarna, men ändå.


Björklund får bassning av DN:s retorikexpert: alldeles för mycket angrepp på oppositionen i talet, hela 16 stycken. Annars är det sänkta löner för ungdomar genom så kallade lärlingsplatser som når mångas öron. Att lägre löner redan finns i många avtal utan att vara något huvudförklaring till att jobb skapas hjälper inte som argument.

På ett sätt är det som Dag Klackenberg, Handelns arbetsgivare som i sig är positiv till Björklund förslag, i dag säger om LAS i DNs papperstidning: att tro på LAS-försämringar som en väg till fler jobb är mer mentalt än verkligt effektivt förslag.

Bilden i de stora stockholmsmorgontidningarna är inte Björklund. Det är det rödgröna utspelet om fastighetsskatten, den där som ska vara avskaffad men som bara bytt namn. SVD tar upp (s) kamp för att nå storstadsväljare. Reinfeldts möte med Gordon Brown och förberedelserna inför EU-ordförandeskapet tar mycket mer plats än Björklund. Ungdomsförbundens kritik mot allianspartierna för oerhört svaga insatser i debatten om integritetsfrågor slår ut Björklund i Svd.

Egentligen borde väl ett parti dagen efter sin "egen almedalsdag" sprudla av energi och framtidshopp. Möjligen sker det i folkpartiet utan att jag själv kan se eller höra det över Östersjöns vattenyta. Däremot läser jag Expressens artikel om Magnus Anderssons drömmar att bli ett med Björklunds folkparti. I sig ingen som blir förvånad. Det centerparti som tog ansvar för Sverige och som hade statsministerposten en tid har skakat av det sista av sitt gamla skinn och flytt in till Stockholms mer nöjestäta kvarter kring Stureplan. Då ser jag också på Makthavare.se att CUF vill att centern tar ordförandeposten i det sammanslagna C/Fp.
Hej då, Björklund?


Fler bloggar:
- Sammanställning av progressiva blogginlägg: S-buzz
Rasmus Lenefors, Hell-man, Kent Persson, Tomas Agdalen, Mona for president, Svensson, Rött hjärta, Martin Moberg, Ulricehamnsbloggen, Claes Krantz, Jan Andersson,

Intressant
? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,