onsdag 10 juni 2009

Piratpartiet utan plats i riksdagen (?)

Piratpartiets framgång i EU-parlamentsvalet lär inte upprepas nästa år. Man säger grattis till succén nu men all logik säger att samma sak inte kan hända i valet till riksdag, landsting och kommuner. Rick Falkvinge beskriver det som en delseger, platsen/platserna i Bryssel. Sanna Rayman skriver om förutsättningarna i dagens SvD, till delar ett inlägg som påminner om mina tidigare Pp-inlägg.

Majoriteten av väljarna som stödde partiet skulle enligt statsvetaren Henrik Oscarsson inte upprepa det i ett val till riksdagen. 37 procent av PP:s väljare i EU-valet säger sig kunna tänka sig att upprepa sitt partival 2010.

Jobben och arbetslösheten, bristerna i sjukvården, miljöfrågorna, kvaliteten i skolan. Det är frågor som väljarna kommer att sätta högt på listan över vad som är viktigt när de bestämmer sig. Om Piratpartiet håller kvar vid sin "vi tycker ingenting-linje" som borde man rimligtvis vara rökta. Sanna Rayman skriver:

För det är ett problem när ett parti som aspirerar på riksdagsmakt deklarerar att i stort sett alla frågor förutom hjärtefrågan är till salu
Rick Falkvinge, "sjörövarfabbe själv?", uttryckte sig på ett sätt i Fokus som jag bloggade om och som Sanna nämner:
När partiledaren Rick Falkvinge refererar till andra politikområden som ”vård, skola, omsorg, kärnkraft, försvarspolitik och skit som de har pratat om i 40 år” ( F okus 23/2009), så kan man för det första konstatera att han inte direkt har hävt ur sig en valvinnare samt för det andra att uttalandet signalerar ansvarslöshet och en ganska häpnadsväckande brist på fantasi.
Säker kan man aldrig vara. Om Piratpartiet fortsätter sitt nätbaserade folkrörelsebyggande så kan mycket hända. Om partiet omprövar sin "vi tycker ingenting-hållning" så kan också förutsättningarna förändras. Och visst: om frågor om medborgerliga fri- och rättigheter inklusive nedladdning tas upp i den svenska debatten så lär Pp har ett starkt förtroendekapital. I alla fall hos de unga männen som skickade de till Bryssel. Men att vara stark i den målgrupper lär inte räcka till en plats i riksdagen. Eller?

Fler blogginlägg: Johan Westerholm på Arvid Falk, Johanna Graf,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

3 kommentarer:

Unknown sa...

Det är ett år kvar till valet. Om inte riksdagen skärper sig nu när det börjar brännas kan det mycket väl vara så att många av de 63 procenten omvärderar sin uppfattning (plus att PP garanterat får mer uppmärksamhet framöver i riksmedia med Engström som representant i europarl)

Anders Troberg sa...

Att bara 37% tror att de skulle rösta lika betyder ingenting. De andra partierna tappar också väljare, och en del av dem kommer att gå till PP, och det kommer att jämna ut sig.

Dessutom är det ett år kvar. PP har visat att allt kan ändras på ett par månader.

Fredrik Larsson sa...

Vi kan nog vara helt säkra på att PP inte kommer att ändra sin "enfråge" politik. Detta eftersom det vore den enda åtgärden som garanterat skulle bryta sönder partiet.

Oavsätt för vad man tog ställning skulle man allienera 50% av sina väljare.

Vad det gäller huruvida det kommer att räcka är det en annan fråga. Som en piratpartist uttryckte det under valnatten. "Vård, skola och omsorg har man i Kina också". Dessutom har Frankrike och Italien 2 gånger de sista dagarna satt in militära styrkor mot sina eller andra EU-staters medborgare. Frankrike åtalar dessutom en 3-barnsmamma för att hon sagt sanningen på sin Blogg.

Fortsätter regeringarna att spela PP i händerna på det viset så blir PP ett 10%-parti i riksdagsvalet.

Mvh
Fredrik Larsson