torsdag 18 juni 2009

Privatisera före midsommar

Den borgerliga landstingsledningen i Stockholm har någon märklig panikkänsla i kroppen. Dagen före midsommarafton är landstinget extrainkallat för att ta beslut om privatisering av 22 vårdcentraler i länet. Två i Huddinge: Segeltorp och Stuvsta. Hagalund och Skytteholms VC i Solna. Och en i Hallonbergen som ligger i Sundbyberg, inte Solna som anges i underlaget. Och ett antal till med tillsammans 630 anställda.

Det är idag osäkert hur rättsläget ser ut när verksamhet ska knoppas av. Det läggs åt sidan tillfälligt. Där redan personal har anmält att man är intresserade av ett övertagande går dock processen vidare. I stället för att avvakta tills läget är klarare har landstinget vridit och vänt på allt för att hitta egna sätt att bli av med sjukvård. Nu ska de 22 vårcentralernas personal erbjudas att delta i en öppen anbudsförfarande där man KAN få ta över verksamheten. Men inte säkert.

Man kunde ha tänkt sig - om det var bra för kvalitet och utvceckling - att landstinget började jobba med ex intraprenader. Egentligen skulle det innebära att man får alla fördelar med "starta eget" medan däremot landstinget behåller den ekonomiska risken. Men nej. Ska det privatiseras så ska det göras på riktigt, är teorin.

I beslutsunderlaget har allianspolitikerna ändrat reglerna för hur man ska ta hänsyn till personalens syn. Förvaltningen tyckte att det var rimligt att hälften av de anställda sa okey. Av någon anledning har landstingsledningen ändrat detta till "betydande andel" utan att definiera ver detta innebär. 40 % ? Ett par stycken? Betydande i fråga om funktion??

Hela utgångspunkten är sorglig: där det finns det noll av engagemang för att utveckla någon egen verksamhet. Det talas om "fler arbetsgivare i vården". Det rabblas om att öka tillgänglighet och kvalitet, något som inte har ett dyft att göra med ägarformen i sig. Och i Stockholms läns landsting ska sjukvården inte bara bota sjuka utan verkar också ha en grunduppgift att "utveckla kvinnligt entreprenörskap". Jag minns DN:s granskning som visade att landstinget hade betydligt högre andel av kvinnliga chefer än de privata. Där regerade männen.

Och av någon anledning kommer jag att tänka på skandalen med Flyktingmedicinskt centrum.
När enskilda tillåts bygga egna vårdkoncerner med skattebetalarnas pengar och när ideologin stänger ögonen för sunt beslutsfattande kan tyvärr vad som helst hända. Nu tror jag inte ett dyft på att det skulle vara någon fara med att personal övertar vårdcentraler. Men de drivkrafter som landstinget bygger privatiseringarna på kan föra väldigt fel.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

2 kommentarer:

Bengt Nilsson, sosse sa...

När de offentligt förvaltade och drivna verksamheterna inom landstingets sjukvård och kommunernas skola och äldreomsorg av högeralliansen förpassats till de kommersiella marknadernas privata vinstsärintressen och kunskapen om offentlig förvaltning försvunnit och bleknat bort ur medborgarnas minnen; vad har vi då fått för samhälle??
Jo, det mest genomkapitalistiska samhället i västvvärlden där det enda som gäller är pengar och hårda armbågar! Så är du lönsam lille vän, välkommen!

Och alla står bara och tittar på utan att reagera eller fatta hur det gick till!

Anonym sa...

TYCKER ATT HELA AVESINA-HISTORIEN LUKTAR KORRUPTION. KD-POLITIKERNA GÖSTA JEDBERGER SOM SITTER I AVESINAS STYRELSE T EX, VARFÖR SKRIVER INGEN OM HUR DETTA KUNDE PÅGÅ SÅ LÄNGE. GÖRAN HÄGGLUND HIMSELF ÅKTE JU TILL SÖDERTÄLJE NÄR FMC ÖPPNADE DÄR. VAR FINNS DEN FRIA PRESSEN? VAR ÄR UPPDRAG GRANSKNING?

ANNA