torsdag 11 juni 2009

Vald men ändå inte vald - ett personval med demokratibrister

Personval - eller "personvalsinslag"- blev om jag minns rätt en del av en politisk kompromiss. Borgarna hade önskat det länge. S hade sagt nej. Samtidigt ville borgarna dela valdagen. S ville ha kvar den gemensamma valdagen. Lösningen bliv en kompromiss: I valsystemet infördes ett "personvalsinslag" med rätt att kryssa och med gräns för när kryssen skulle få praktisk betydelse. Eller annorlunda uttryckt: en gräns för när väljarna bedöms ha mer rätt än partierna själva i synen på personer som bör företräda politiken.

Väljarna personkryssade i år. 60 procent tog på så sätt aktiv ställning till vem de önskade se som parlamentariker i EU. När sammanräkningen nu är klar är det bara att gratulera de valda. Särskilt säger jag grattis till Åsa Westlund som får fortsätta sitt arbete i parlamentet med bl.a. miljöfrågorna. Grattis också till Marita, Olle, Göran och Anna.

Man kan vara kritisk till den halvmesyr som personvalet innebär. Framför allt när man ser det i praktiken. Evin och Hillevi: ni är härliga!! Ni har gjort ett fantastiskt jobb!! Sorry bara att valsystemet ser ut som det gör. Att väljarna har önskat en annan ordning på listan, att fler vill att just ni ska väljas påverkar inte. Det borde leda till en diskussion om hur systemet kan förbättras. Och när man ser det på valmyndighetens sammanställning så blir det konkret korkat att ni inte väljs in.

Det är en paradox att en del kommentarer antyder att ett kryss på en person långt ner är super men den väljare som kryssar toppnamn gör det mer eller mindre som en robot utan att ta ställning. Jag betvivlar att det är så. De ca 174.000 sossar som har kryssat Maria Ulvskog har möjligen samma seriositet i sit val som andra. Och faktiskt gäller det alla de som kryssat Alf också. Eller?


Mer: DN ledare,
Bloggar: Calle Fridén, Tonårsmorsa, Svensson, Jinge, Lasse Eriksson, Erik Laakso, Peter Weiderud, Karin Berg,
Knuff: bloggar om Ella Bohlin, Personval
Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

2 kommentarer:

Anders Nilsson sa...

Har jag helt fel, men är det inte så att toppnamnet på varje lista också tillgodogör sig okryssade valsedlar som sina kryss?

Peter Andersson sa...

Anders: vad jag vet räknas det som partiröst men inte personröst.

p