måndag 29 juni 2009

En hemlighet avslöjas - och Almedalsvecka på allvar

Almedalen utifrån, dvs en högst personlig reflektion som görs mellan semesteraktiviteter och snabbtittar på nätet mest. Känns efter en stund som om Twitter ger bästa bilden, faktiskt.
Ser nu SvD:s sammanställning av dagens händelser. Bra!

Bilden från premiärdagen handlar förstås om Ohlytalet. Men också i form av att den positiva, rödgröna kickoff som jag hade hoppats på fick en törn av Miljöpartiets Valtersson vars utspel med regeringen förstås lyfts fram. Sorgligt. Även klimatseminariet med Gro, Margot och Mary blir belyst.

Måndagen i Almedalen
blir vad jag förstår skolfrågornas dag. Lärarförbundet startar dagen med att dela ut skriftliga omdömen till partierna. LR skriver på Brännpunkt tillsammans med Seco om skolan. Folkpartiledaren Jan Björklund ska tala och blir, utan uppmaning från Lärarförbundet, förstås mycket skola. Frågan är väl vad: kunskaper, lärande och utveckling för livet? Eller batong, förbud och militär disciplin hos de kunskapstörstande små liven? Och en nyckelfråga som JB borde besvara: hur kan din goda skola skapas med de försämrade resurser som din egen och regeringens politik innebär för kommunerna? Det hjälper inte med prat!

Vi får se ikväll. Björklund får annars god råd av sitt ungdomsförbund som i Aftonbladet har filat på ett tal. (kommenteras också här av Mona for presindent)

Wordle: fp tal förslag LUF
Ett ordmoln
kanske beskriver vad LUF gärna vill höra? Det känns främst vara inriktat som angrepp på Marita Ulvskog. I någon del engagerat men lite off från vad JB lär koncentrera sig på. LUF:s förslag till en ynka mening om arbetslösheten bland de unga är direkt dåligt. En mening om integritet lär också få Piratpartister att se möjligheter till liberala väljare. En mening:
"IT-politiken måste utvecklas och integritetspolitiken anpassas rimligare"
Bättre än så kan väl Björklund??

Ryktenas Almedalen når mig med något fragment. Ser att Svd;s ledarblogg spår att dagens pressutspel från de rödgröna blir om en ny pensionsreform. Samtidigt läser jag på HD:s "Ledarbloggen" att det handlar om ett skatteutspel. Jag tror att den ledaren har missat viktig information om de rödgrönas sätt att betala för investeringar och välfärd. Det är inte bara "rika" som medverkar med skatten. Den gäller de allra flesta. Ärlighet om finansiering är en hederssak som också borde gälla den borgerliga alliansen. Vad utspelet blir får visa sig kl 14.

Bostadspolitiken finns med i Almedalen, idag i form av debatt mellan partiernas ungdomsförbund. Ser på Barbros bostadsblogg att hyresgästerna verkar något uppgivna över de bostadspolitiska visionerna. Det finns sannerligen svar att ge från partierna på inte minst de ungas bostadsfrågor.

DN:s Henrik Brors ger en kort kommentar i Webb-Tv om det som hänt och det som händer. Hans första analys har jag bloggat om här. Han spår att klimatfrågan kommer att bli störst under veckan. Prognosen delar jag och bevisas väl inte minst av dess tyngd i seminarier och annat. S gör utspel om det svaga i regeringens klimatpolitik. Bra att påpeka. Men: ta den svaghet som väljare verkar se i den i grunden starka klimatpolitiken (S) som en lärdom. Det håller inte om förtroendet ligger så uselt lågt!!

Brors, Knutsson och andra i alla ära. Karin är i alla fall bäst. "Almedalen som firmafest för politiker och journalister." Som vanligt träffande även om hon kunde lagt till organisationsföreträdare, PR-gurus och andra lobbyister. De är flitigt förekommande på Gotland denna vecka. Ja, ett "jippo" är faktiskt den "handel" som görs med lobbyister kraft att påverka i form av Almedalsindex.

Ännu mer Almedalsläsning:

- DN:s Almedalsblogg,
- Ulf Bjereld, Makthavare.se om Björklund som utmanar Reinfeldt.
- Jonas Morian på Newsmill och Almedalen och sociala medier.
- Makthavare.se intervjuar Mats Knutsson om den politiska bevakningen
- A-bladet: Schyman sågar efterträdaren
- Bloggar: (Samlade på Knuff)
- Johan Westerholm, (Mitt i steget), Erik Laakso, Alliansfritt Sverige, (om ny tid för integritetsseminarie) Eva-Lena Jansson, om bla Svd-ledare om övervakningsstaten) Makthavare.se om dagens prisutdelning, "Årets politiska broilers".

Intressant?Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,