torsdag 25 juni 2009

Statsråd och partiledare - en frustrerande kombination?

Slår upp dagens tidning. På debattsidan ser jag plötsligt att regeringen har bestämt sig för att lämna det de kallat "jobblinjen": den pinsamhet som innebär 68 kronor i sänkt skatt per månad för en pensionär ska i stället göras till en rejäl skattesänkning. Jag tittar till igen och förstår plötsligt att det inte är socialminister Hägglund som skriver. Det är i stället Kd-ledaren Hägglund. Eller?

Partiet ligger i undersökningar under spärren till riksdagen. Man får förstå profileringsbehovet, men någon reform för landets pensionärer lär det inte bli. I artikeln reagerar jag också på Hägglunds nästan religiösa (!) upprepande av alliansregeringens nu havererade mantra: att politiken leder till fler jobb. Statsrådet (eller partiledaren) skriver:
Den samlade långsiktiga effekten av regeringens politik kan beräknas till cirka 120.000 fler personer i sysselsättning, varav jobbskatteavdraget står för cirka 70.000.
Som SCB redovisade bara för några dagar sen stiger arbetslösheten. Finansministern talar massarbetslöshet. Varje vecka kommer nya rapporter om varsel. Senast var det timanställda och vikarier i kommuner och landsting som rapporterades försvinna allt mer. I vilken värld lever Hägglund?

S redovisade i vårproppen ett antal förslag för fler jobb och minskat utanförskap. Nyckelfrågan är väl om det är fler eller färre som står utanför? Går det åt rätt eller fel håll? Om just utvecklingen av utanförskapet fick riksdagens oberoende utredningstjänst räkna:
Vi har bett riksdagens utredningstjänst att beräkna hur det som Moderaterna i valrörelsen kallade för utanförskap utvecklas, givet regeringens egna prognoser i vårbudgeten. Utredningen visar att utanförskapet växer från år 2006 då det var 17,9 procent till år 2010 då det beräknas uppgå till 22,0 procent. Detta betyder att utanförskapet mellan 2006 och 2010 ökar med 268 000 individer. År 2010 kommer utanförskapet vara 1,3 miljoner människor.
Så här dagen efter presentationen av de rödgrönas offensiva förslag för fler jobb tycker jag ändå att hoppet kan väckas om förändring av politiken. Hägglund: Din och regerings linje att sänkta skatter ger fler jobb har havererat för länge sen.

Bloggar om de rödgrönas förslag på Knuff.

Intressant?Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,