lördag 21 mars 2009

Viktig granskning av ökade klyftor i vården

Det är viktigt att den kritiska granskningen av vårdval Stockholm fortsätter. I dagens Svd berättas om Jordbro vårdcentral i Haninge som tappade 4,5 miljoner förra året och en fjärdedel av personalen. De löften som den moderatledda landstingsmajoriteten har ställt ut om bättre förutsättningar att bedriva vård i områden med högre sjuklighet har fallit platt till marken. Ekonomidirektören för SLSO konstaterar:
Det är en förändring i mycket begränsad omfattning. De som fått mest har kompenserats för pris- och löneökningar, inte mer
Artikeln idag bygger på en granskning av SLSO, landstingets egen producentorganisation. Tidigare har bland annat Socialdemokraterna släppt en liknande granskning . Av min egna sjukvårdsinlägg tar ganska många upp frågan utifrån en rad perspektiv. Hon som är politiskt ansvarig för allt detta, moderaternas Filippa Reinfeldt, har på en obegripligt sätt surrat fast sig vid att ersättning för tolkar är skillnad mellan himmel och helvete för vården i socialt och hälsomässigt tunga områden.
Det är möjligt att vi måste göra ytterligare justeringar. Men en 50-procentig höjning av tolkersättningen tycker jag inte är lite pengar. Sedan pågår det en tolkupphandling som ska förbättra tillgången på tolkar
Man stönar av att ingenting av kunskaper om hur förutsättningarna ser ut i Jordbro, Alby, Fittja, Vårby och andra områden i vårt län verkar tränga in bakom landstingshusets betongväggar. De kunskaperna delade chefen för Vårby vårdcentral med riksdagens ledamöter vid en utfrågning nyligen. Filippa Reinfeldt borde läsa. Kanske är faktiskt ett riksdagsprotokoll en möjlighet för henne att ta del av behov och förutsättningar i områden som hon nu tror blir hjälpta av en tolkersättning. Om nu inte oppositionens eller läkarkårens kritik ses som värd att lyssna till.

Fler blogginlägg om vårdval på Knuff.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,