[uppdaterad]Jag ser att Svenska dagbladet har gått på jakt efter skillnader mellan partierna. De kunde ha väntat till kvällens debatt mellan Sahlin och Reinfeldt. Åter blir politikens vägval så tydligt med reservation för den tidspress som alltid finns i TV-debatter.
Det är slående hur Fredrik Reinfeldts statsministerpondus sjunker för varje debatt han för med Mona Sahlin. Även om man helt bortser från alla tråkiga lögner. Reinfeldt snavade precis som i Kvällsöppetdebatten på frågan om statsfinanser contra sänkta skatter. DÅ, i Kvällsöppet, blev han tyst och tittade ner. Idag fick tittarna se en suckande statsminister: Hur kan han tala om offentliga finanser utan att se att han själv har raderat ut överskotten därför att han har sänkt skatter han egentligen inte haft pengar till?
Frågan kopplas direkt till jobben."Vi har inte råd att hjälpa SAAB", säger statsminister trots att han själv har lagt förslag om garantier i riksdagen. Pengar som dock inte har använts. Så har jobbpolitiken havererat på punkt efter punkt när regeringen dragit ner på aktiva arbetsmarknadsinsatser och på utbildning. Samtidigt som de passiva bidragsutbetalningarna ökar. I Reinfeldts värld finns inte arbetslöshetens kostnader. Välfärdens kärna, som han säger, gröps ur när kommunerna tvingas avsätta mer till bidrag samtidigt som skatteintäkterna ökar.
Egentligen räcker det för Mona Sahlin att göra som hon gjorde: Hänvisa till regeringens egna experter som i grunden säger samma sak som oppositionen av behovet av investeringar och satsningar.
Den andra stora frågan med djupa klyfor mellan debattörerna var förstås synen på hur löntagarnas rättigheter och trygghet ska kunna garanteras. Reinfeldts budskap är inlindat men ligger ändå i samma säng som Svenskt näringsliv. Intimt: Synen är gammal som gatan: arbetsgivarens oinskränkta rätt att leda och fördela arbetet och att fritt antaga och avskeda arbetare. Inget är nytt under solen. Mona Sahlin var mycket tydlig på att det handlar om att stoppa utvecklingen mot lönedumpning och andra försämringar. Sånt som vi redan ser i Sverige när borgerligheten har både den ekonomiska och politiska makten.
Sen var debattinledningen talande: Det blev det segerrusiga Piratpartiet som fick vara andligt närvarande när debattörerna fick frågor om varför partiet tilltalar unga. Själv har jag lätt att förstå om unga tycker att politiken måste se nätet som en del av våra vardagsliv och inte som en "teknisk pryl". Däremot har jag mycket svårt att tro att man trots det lägger sin röst på ett parti som väljer att inte tycka något i de flesta stora frågorna i övrigt. Och Reinfeldt fick förstås försöka förklara varför de unga sviker hans eget parti. Där fick det retoriska flödet ett hastigt slut.
Läs mer:
- SVd debattrapport
- röd debattblogg, blå debattblogg, Kristian Krassman, Johan Ulvenlöv som fångat intressanta debattreaktioner, Alexandra Völker, Sandro Wennberg, Kulturbloggen, Mona for president.
Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om politik, eu, eu-val, fredrik reinfeldt, mona sahlin, agenda, socialdemokraterna, moderaterna, piratpartiet, opinionen
3 kommentarer:
Medborgarrätt, integritet, rättssäkerhet och demokrati är alltså "inga stora frågor"?
Jag vet inte riktigt om jag håller med på den punkten.
Ju mer Mona uttalar sig så visar hon förakt och okunnighet kring ekonomi. Hur påverkas Sveriges statsfinanser om 15% av exporten försvinner?
Den dag hon och Östros visar förståelse för just den frågan så kan de också få respekt för sin kritik av skatterna. Fram tills dess så blir de utskrattade av människor som förstår att skattesänkningarna inte är grunder till vårat aktuella budgetunderskott.
Leo
Orden "i övrigt i uttrycket att pp väljer att inte tycka något i "
de flesta stora frågorna i övrigt" skulle nog visa att
jag tycker att "medborgarrätt, integritet, rättssäkerhet och demokrati" är ohyggligt viktiga frågor men att Pp måste ta ställning i andra områden om man ska vara ett seriöst alternativ.
JAg finns ju i ett parti som bildades för att slåss för just demokrati, slåss för rätten att rösta. Det kan möjligen ses som "gammalt" men att vi har tystats, fängslats och motarbetats under alla år gör att S demokratisyn är oerhört djup.
Tycker förstås att allt det måste följa med om världen också finns på nätet...
peter
Skicka en kommentar