Har man svårt att förstå sin samtid kanske en blick bakåt några år kan ge svar. Så är det med den facklig-politiska samverkan som alltid har funnits mellan Socialdemokratin och fackföreningsrörelsen. Partiets folk agerade i arbetarrörelsens barndom för bildandet av en stark facklig rörelse i Sverige. Men allt gick inte att förändra i fackligt arbete. Politiken var viktig också. Då fanns ingen rösträtt. Fackliga kämpar bildade partiet. Parti och fack såg att man hade samma mål för samhällsutvecklingen. Då var det oerhört konkret: rösträtt för alla. Mat för dagen. Bättre villkor på arbetsmarknaden. Bättre bostäder.
Föregångaren till moderaterna bildades på ett helt annat sätt. Till skillnad från S som bildades utestängda från demokratin fanns högern redan i maktens korridorer. Att man bildade det som kom att bli moderaterna var mer för att försvara enskilda riksdagsledamöters maktpositioner.
Ett mål för den svenska högern har varit att slå sönder samverkan mellan socialdemokratin och fackföreningsrörelsen. Skälet är uppenbart: det är och har varit en viktig förklaring till socialdemokratins unikt starka position. Med en sönderslagen samverkan och ett "neutralt" LO försvagas således moderaternas huvudmotståndare. Därför skriver SvD på dagens ledare om Wanjas plats i S styrelse. Helt plötsligt är AMF och styrelser som hon lämnar ointressant. Att göra LO frikopplat från S genom att LO:s ordförande lämnar partiets ledning är en dröm för tidningen.
För tidningen?? Nja, även om tidens tand har förändrat också den högra sidan i politiken finns motsvarighetens samverkan också här. Den kopplingen startar till och med på SvD själva. Den politiska chefredaktören har varit kommunikationschef på Svenskt näringsliv tillika vice ordförande i Fria moderata studentförbundet. By the way så har Linder också chefat över tankesmedjan Timbro, där Maria Rankka nu är chef. Hon har varit vice ordförande i moderata ungdomsförbundet och också medarbetare till Carl Bildt. I tidningens styrelse finns också Filippa Reinfeldt, en av Sveriges mest inflytelserika makthavare och gift med statsministern. I Svenskt näringslivs styrelse finns förre moderatledaren Adelsohn. I Moderaternas partistyrelse finns finansmannen Gustaf Douglas, en av de rikaste personerna i Sverige. Maktnätet på den högra sfären är omfattande, precis som de ekonomiska banden.
Sverige förändras idag. Vi ser hur arbetslösheten inte bara slår sönder enskildas liv. Den stärker också arbetsgivarna i förhållande till de anställda. Kombinationen av en borgerlig regering och arbetslöshet gör att lönesänkningar, sämre anställningstrygghet, försämrade trygghetssystem när man blir arbetslös och mycket annat nu är en realitet i Sverige. Och inför valet till Europaparlamentet kämpar samma krafter för att de svenska kollektivavtalen ska bli historia. Det gör behovet av samverkan mellan socialdemokratin och fackföreningsrörelsen så viktig. I krav på separation av parti och fack går högern hand i hand med vänsterpartiet. Båda ser förstås en åtskillnad som ett sätt att stärka egna positioner. Men LO:s ordförande behövs i ledningen för socialdemokratin också framöver.
Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om politik, socialdemokraterna, LO, Svenska Dagbladet, AMF
1 kommentar:
Så himla bra skrivet!
Skicka en kommentar