tisdag 1 december 2009

Att möta ett växande utanförskap med iskall kyla

En sak är säker: det haglar inte förslag med åtgärder mot arbetslösheten och det allt växande utanförskapet från de regering som nu har makten. Det hindrar inte SvD-ledaren från ett halvlamt angreppsförsök på de rödgrönas förslag om "en dörr in".

I stället för, som t.ex. jag själv gjorde, ge konstruktiv kritik och förbättringsförslag, är ledaren bara gnällig. Och helt väntat smetar man in sedvanliga angrepp på sina favoritmål, idag "LO-borgen". Den hägrande drömmen om förstatligade a-kassor som minskar fackets roll - det är en av SvD:s stora drömmar, där den egna regeringen har sviktit. Och inte heller de rödgrönas ambitioner att lyssna på företagarnas organisaioner duger åt SvD.

(S) har en historia av, enligt min mening ganska obegripliga, tveksamheter till att olika "system" och myndigheter samordnas. Olika försök som "Finsam" och "Socsam" har mottagits ganska svalt. Det har inneburit att partiet utan onda avsikter har fastnat i försvar som ibland motarbetar de syften hela politiken har i övrigt. Den omprövningen borde kanske välkomnas av SvD men en sådan tanke är förstås främmande.

Att regeringen inte har förmått leva upp till parollen "Fler jobb - färre i utanförskap" är, oavsett de skiftande förklaringar, ett jättemisslyckande. Ett av regeringens misslyckanden är att inte räkna med arbetslöshetens kostnader. Det är detta som nu syns i till synes torr statitisk om ökade socialbidragsutbetalningar. Bakom varje siffra döljer enskilda och familjer. Deras julklappsbudgetar, för att tala med aktuella teman, blir om alls, väldigt snålt tilltagna.

Arbetslöshetens kostnader drabbar också välfärdens verksamheter. Det hindrar oss från att göra mer för en bättre skola och vård. Mindre pengar in när skatterna ha sänkts och mer "mer pengar ut" när socialbidragskostnaderna ökar, slår på så sätt mot oss alla.

Att ryggmärgsmässigt slå mot konstruktiva förslag bara för att de läggs fram av oppositionen är trist, tråkigt och säger mer om en själv än om förslagen. Att man sen själv inte bidrar särskilt mycket gör det inte bättre.

Fler bloggar om detta:
- Ett hjärta rött om att bidrag och nådegåvor ersätter socialförsäkringar...
- Martin Moberg om att kyrkorna i stället får ta emot de utsatta...
- Peter Högberg om utanförskapet nära...i Vimmerby ökar det.
- Johan Westerholm som väljer att inte "kasta pajer"...
- Kent Persson som väljer att främst tala om "skamlös retorik"...
- Utredarna som betecknar det nya som mer "bidragstungt"..
- Viktor Tullgren som reder ut frågan om "män(s)klig eller o(m)änsklig politik..
- Mitt egna inlägg om det vettlösa Sverige, som tvingar sjuka att gå till arbetsförmedlingen, en idioti som försvaras av Fredrik Reinfeldt
- Fler på NetRoots.
- S-buzz om fler inlägg om "en dörr in".

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,