fredag 4 december 2009

Obegripligt försvar för en välfärdens skamfläck

Först när jag ser rubriken på DN:s ledare idag får jag intrycket att tidningen delar de kritiska reaktioner som har kommit på hur vansinnigt galet regeringens politik kan slå. Jag tänker förstås på rapporterna om att till och med människor med cancer bemöts med "piskan", allt enligt alliansens "jobbpolitik". Och på någon rad får DN in en analys som jag kan dela:
Samtidigt måste man fråga sig om det är rimligt att en medelålders kvinna som fått metastaser, kanske har två år kvar att leva och arbetar 75 procent, ska fösas mot Arbetsförmedlingen för att söka ett heltidsjobb hon har mikroskopiska chanser att hitta.
När jag läser igenom ledaren ser jag att tyngdpunkten är ett försvar för eländet. Mest kritik i ledaren utdelas till TCO.

F-kassans tillämpning av reglerna är en skamfläck i det Sverige där alla partier säger sig stå upp för välfärden. Att det inte bara är myndighetens eget maktmissbruk som orsakar galenskaperna utan också den lag som alliansregeringen har tvingat fram är tydligt.

Övertron på den egna kompetensen och förmågan tog sig igår ett tragiskt uttryck. En, som det verkar, av regeringenspolitikens mest ivriga försvarare av ett "pisksystem", Gunnar Axén, har ingripigt till skydd för sitt statsråd. Kravet från oppositionen och Veronica Palm att utskottet skulle få träffa statsrådet i frågan avslogs. Att utskottets ordförande inte tycker att det är värt med en dragning av statsrådet i frågan om vansinniga inslag i det system som statsrådet har konstruerat talar för sig själv.


Fler bloggar finns på NetRoots, men också ex Den hälsosamme ekonomisten, MMK, Kent P, Roger Jönsson, S-buzz som sammanfattar inlägg, Ett hjärta rött om ett statsråd som skyller ifrån sig, Martin Moberg som sätter in frågan i ett större sammanhang, Anna Vikström har granskat proppen och ser invändningar från tex läkarförbundet och så Krassmans inlägg som berättar varför förändringarna har ägt rum för de sjuka.

Koll på fler inlägg genom Politometern.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

1 kommentar:

Kraxpelax sa...

Alliansen hann först. En seger är vunnen, solm det ser ut, för nu kommer ett lagtgilläg den 1 januari presenterat av Husmark Pehrson. Herrejeezus! Vad är det föär en sömntuta till partiledare ni har. Munlädret Wetterstrand är inte bättre. Moderaterna är åtminstone vakna, och nu klarar de sig. Damtidigtg ska man ju vara glad å de drabbased vägnar.

- Peter Ingestad, Solna