onsdag 16 december 2009

Sahlin mot Reinfeldt-dueller - En fråga om vilket Sverige vi vill ha

bild: Svt
Det finns direkt ett par saker som säger emot Svenska dagbladets ledare, som idag knappast kan betecknas som hovsam. Egentligen är rubriken som "Sahlins bubbla" som enligt Svd borde punkteras en bra illustration för tidningens ledare. Väldigt, väldigt uppblåst och med väldigt lite sakligt innehåll.

Tidningen kommenterar gårdagens debattutmaning från (S) till Reinfeldt. Huvudtesen är att Reinfeldt är så skicklig och bra och Sahlin det omvända och därför avgör SvD debatterna redan på förhand. Det är inte långt bort från att SvD antyder att val nästa år är onödigt. Mätningar och medieexperter i Bryssel har bestämt att Reinfeldt är bäst. Väljarna tycker som bekant annat.

Breder man ut tidningen på bordet och ser hela uppslaget är bara det en signal om att allt inte riktigt beskrivs korrekt på ledarsidan. På andra sidan går nämligen debatten om sjukförsäkring och rehabilitering vidare. Företrädare för patienter och behandlare skriver om den oro som finns över att regeringen "buntar ihop" patienter i stället för att se till enskildas behov. Man varnar för att människor kan hamna mellan stolar, om man är för frisk för att vara sjuk och för sjuk för att klara av regeringens nya intoduktionsprogram. Socialbidrag blir lösningen.  För andra kan rehabiliteringen försvåras av den press som framkallas om det finns en tidsgräns för ersättningen, en "stupstock" då trygghetssystemet sviker.  

Aftonbladets ledare pekar på att Reinfeldt vann valet på prat. När nu 350.000 väljare på kort tid har flytt alliansen så gör man det därför att den politik som förs skiljer sig kraftigt från den bild man gav i valrörelsen. Man levererar inte de jobb man lovade. Man sätter sänkta skatter först och blir så exalterade över detta att man glömmer allt annat. De sjuka, till exempel.


Reinfeldt har varit statsminister i tre år. Sahlin möjligtvis som vikarie vid något kortare tillvälle, i egenskap av vice statsminister. Att jämföra kompetens på den posten går förstås inte. Det väljarna kommer att jämföra är politiken. Även där är SvD en uppblåst figur som hurtigt deklarerar 
Det är ordväxlingar Reinfeldt inte kan förlora, om han bara står rakryggat för den egna politiken  

Att möta en motståndare som så totalt saknar medvetenhet om omvärlden och tar ut segern redan nu kan bara vara en fördel för de rödgröna att möta. Och som sagt: Patienter och vårdgivare drar av några av slöjorna redan när Svenska dagbladet går i tryck.

- Fler blogginlägg på NetRoots och Politometern.

- Claes Krantz som påminner om att folk inte är dumma.
- Johan Westerholm som påminner om negativa effekter om man drar på för mycket
- Mary Jensen skriver om framåt -  eller bakåtblickande.
- Per Ankersjö som verkar förvånas över oss som gillar centerpartiets mer folkrörelse- än Stureplansstuk 
- Annarkia som pekar på att det är politiken, inte kommunikationen, som brister hos alliansen.
- Ett hjärta rött - om sanning och konsekvens för Reinfeldt.
- Peter Högberg om centerns omkörningsstrategi...

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,