Så här från utsidan av klimatförhandlingarna verkar det som många sakta men säkert har gett upp om mer bindnande avtal. Ja, också Köpenhamnsmötet betydelse verkar medvetet ha satts ner för att rädda bilden när ett möjligt haveri är ett faktum. "Det går fler tåg", så att säga. Samtidigt funderar jag över vad som egentligen är det nya. Att rika måste stödja fattiga har stått klart länge. Att rika inte kan göra det genom att sno tillbaks bistånd är väl också en självklarhet. Och skulle det göras blir de fattiga länderna förbannade. Just det förutsägbara verkar hända nu. Och visst har Sverige en roll som EU-ordförandeland. Att vår regering ser klimatbistånd som en blandning av "nya och gamla pengar" har onekligen bidragit till svårigheterna.
Kina verkar nu på morgonen vara på väg att skrota alla ambitioner. "Något avtal denna vecka är inte möjligt", deklarerar man och förklaringen är sprickan mellan rika och fattiga. Egentligen borde "någon" ha förutsatt den självklarheten. Utifrån känns det som förarbetet inte har gjorts tillräckligt bra. Och att sno biståndspengar är inget bra sätt att få de fattiga med på klimaträddningståget.
"- Fler blogginlägg på NetRoots och Politometern.
Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om politik, klimat, miljö, köpenhamn, cop15, bistånd, regeringen, fredrik reinfeldt,
1 kommentar:
Kinas utsläpp per invånare är redan idag lika stort som Sveriges. Bara att deras är kraftigt ökande, och de är 1 miljard människor.
Kina är inte längre något fattigt land som behöver "klimatbistånd" av den rika världen. Kina är den rika världen idag! De äger USA's stadsskuld typ.
Nej detta är bara ett lämpligt sätt för I-landet Kina att ha något att skulle på. De "rika" är för snåla, och bättre att behålla Kyoto där Kina räknas som ett U-land som inte har några utsläppsbegränsningar.
Ser även att medierna i Sverige ger regeringen ansvaret för kollapsen :)
Skicka en kommentar