onsdag 9 december 2009

En uppläxning av tidningen Dagens Medicin om att byta ut sprutor...


När jag sent på kvällen slår upp veckans nummer av Dagens Medicin ser jag att ledaren denna vecka blir en något absurd upplevelse: Tidningen uppmanar (S) att åter "svänga" till ett ja till sprutbytesprogram och framhåller till min stora fasa och rysning Birgitta Rydberg (fp) som ett föredöme. Dagens medicin skriver, att
" om Birgitta Rydberg kunde ta intryck av fakta borde även (S) kunna göra det". 
Jag är inte lika övertygad som DM att Birgitta faktiskt har ändrat sig. Dag Larsson (S) bloggar om det här och själv bloggade jag direkt från landstingsfullmäktige här. Det var mycket "utredning nästa termin", "välja mellan flera olika metoder" och annan skepsis som präglade svaren i fullmäktige.När det gäller S-kongressen förstår jag förstås vad tidningen syftar på. Erkänner att jag själv tappade andan en sekund när jag hörde att kongressen hade röstat för att stryka en mening om sprutbyte som en metod i missbruksvården.

Men samtidigt avslog kongressen en motion från Bohuslän om förbud mot detta. Min tolkning är att kongressen i sin stora vishet bedömde att "detaljerade" informationer om exakta metoder för behandling inte var lämpligt i ett program som så att säga "skulle peka mot den demokratiska socialismen". Eller möjligen en nivå lägre:  hade till uppgift att staka ut vägen för "Möjligheterns Sverige" och för jobben och att bryta utanförskapet. Allt det där som den nuvarande regeringen har misslyckats med. I mina möjligheters Sverige och Stockholm ökar i och för sig chansen att alla får plats om vi har en sprutbyte som en metod att hjälpa missbrukare bort från eländet. 

Dagens Medicin drar alltför dramatiska slutsatser av att kongressen tog bort en mening i riktlinjerna. Jag hade hellre sett att den var kvar. Och visst har jag sett ombud som tolkat beslutet som ett (S)-nej till detta. Det tror jag är fel. För mig är "Bohuslänsavslaget" vägledande. Nej till nej till sprutbyte. Så bestämde sig alltså partikongressen för hela Sveriges sossar. Frågar Dagens Medicin oss sossar i Stockholms län får tidningen ett rungande JA.


Inlägg om såväl Sprutbyte som Sprututbyte på Politometern. 
NetRoots har mest inlägg om annat.
Omvårds blogg skrev här om ett ok för sprutbyte.


Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,