söndag 13 december 2009

Söndagskrönika om Bloggande Lucia, rött och grönt och goda gåvor som kan vara onda...

I veckan som gick träffade jag Sverige lucia, Sofia Högmark, från Heby. Ja, det var verkligen ingen planerad träff utan ett sammanträffande i en tobaksaffär i Solna. Jag hade ärende dit mig före mig hann som sagt Lucia. Iklädd sin luciautstyrsel, inklusive "riktiga ljus" i håret. Och som alltid hade jag inte kameran med mig, trots löften till mig själv om ständig beredskap för liknande tillfällen.  Idag är det i alla fall hennes dag. Självklart är Sveriges lucia också bloggare.



Vi människor, i all fall vissa, har en önskan om struktur på livet. Det kan bland annat handla om vad vi engagerar oss i och för. Inför varje jul brukar hemlöshet och välgörenhet vara två aktuella teman. Inför det som för de flesta är en vacker, trivsam helg med familjen finns det några som står utanför allt. Våra samveten brukar säga oss: "ägna i alla fall en stund av omtanke om alla dem". Kyrkans män och kvinnor som själva göra gott dessa helger brukar med rätta påminna oss. Jag läste en siffrar att vi svenskar för något år sedan beräknades ge ungefär 5 miljarder per år till exempelvis Cancerfonden, Rädda Barnen, Stora Sköndal och Synskadades Stiftelse.

Jag ger ett par hundra varje månad till Rädda barnen. (Jag är också stödmedlem i Amnesty och Greenpeace.) Egentligen har jag oerhört svårt med välgörenhet. Om det bara blir välgörenhet och inte något mot det som orsakar människors utsatthet. Joe Hill sjöng ironiskt om detta. Det var först efter livet som allt skulle ordna sig. Inte under detsamma..


Du får mat, o kamrat,
uti himmelens härliga stat!
Svält förnöjd! O var fröjd!
Du får kalvstek i himmelens höjd!

Att hjälpa andra kan aldrig vara fel, tvärt om. Men om den spontana gåvan blir begränsningen som alla gör, så förändras inget av de orsaker till eländet vi alla ser och fördömer. Ett av julens självklara områden handlar om hemlösheten. Repotagen är flitigt förekommande om hur människor saknar bostad. Visst är det komplicerat ibland. Men vill vi så måste hemlösheten vara ganska enkel att utrota. Då duger inte det allra godaste i välgörenheten annat än för stunden.  

Oavsett vår privata livssitiuation påverkas vi alla av de klimatförändringar som vi gemensamt måste stoppa. Jag skrev förra krönikan något om detta. Är vi verkligen beredda att ta de förändringar som klimathotet egentligen kräver av oss? Och är vi beredda att inse att "välgörenheten" på det området inte räcker? Att det krävs att direkta pengar från vår egen tillväxt hjälper de som både har lite egna resurser och stora behov av utveckling bort från fattigdom? Ansvaret kan inte "delas av alla". Ansvarstagandet måste också här bygga på förmåga.   

Sverige måste gå före.Regeringen har försökt hålla fanan högt. 100.000 (?) deltog i manifestationer till stöd för ett offensivt klimatavtal. När snart den första veckan har gått har jag uppfattat splittring såväl mellan EU:s länder som mellan rika och fattiga. Jag ser på Youtube att en av de duktigaste miljöpolitiker som Sverige skulle kunna ha i Köpenhamn - Maria Wetterstrand - i stället finns på ett hotellrum där hon spelar in en youtubefilm om demonstrationen. Är det inte att slösa med kompetens, Reinfeldt? Samtidigt kan jag inte låta blir att le när Maria tar upp de grönas ibland svaga känsla för organisatoriska saker. Att i en jättemanifestation i Köpenhamn bara ha en egen flagga måste förstås vara ett dilemma.

Måhända skulle liknande händelser framkalla mer irritationer vid, låt oss säga, ett rödgrönt första majfirande nästa år, en hädelse för många av den gamla stammens Socialdemokrater. Och möjligen en omöjlig tanke för många miljöpartister. Må så vara. Det är den 19 september nästa år som är det rödgröna fokuset. Idag ser det mycket bra ut.   



Tidigare söndagskrönikor:
-  Söndagskrönika: Är vi beredda att ta hand om klimatmötets beslut?
- 29 november: Söndagskrönika: måndag, jul, Afghanistan, Schweiz och om politisk ton och sociala medier

Andra bloggare: 
- Fler blogginlägg på NetRoots och Politometern. 

-Johan Westerholm med helgkrönika.
- Kent Persson med söndagskrönika

Intressant?Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

3 kommentarer:

Anonym sa...

Jag föreslår att vi avstår från att ge manliga politiker i tredje världen pengar. Sådana pengar används huvudsakligen till vapenköp. Det vet väl Du också?

Peter Andersson sa...

Korruption ska förstås motarbetat med all kraft så att resurserna kommer de fattiga till del. Det är själva poängen. Vad det har i det här sammanhanget att göra vet jag inte. Oavsett den frågan så hade jag ett inlägg om resurser för klimatarbete som förstås inte ska tas från ordinarie biståndsanslag.

/peter

Altruism suger sa...

Ansvarstagandet måste också här bygga på förmåga.

Straffa de som visar sin förmåga och stjäl till de värdelösa = DÖDENS MORAL, mänsklighetens långsiktiga undergång.