fredag 18 december 2009

Reinfeldt rockar på efterfest men knappast till afrikansk dansSer efter en lång dag i "partiets tjänst" att Köpenhamnsmötet, COP 15, verkar gå in i historieböckerna som ett enda gigantiskt misslyckande. Men först ska efterfesten som nu har startat försöka hitta lösningar.Reinfeldt verkar agera men frågan är om har verkligen har förutsättningar att lyckas. Jag läser en intervju med honom i DN. Här verkar verkligen förutsättningarna finnas till ett lyckat avslut:
"Statsministern ser särskilt positivt på att finansieringsfrågan verkar vara nära en lösning.... I och med att både EU och USA visat att de är villiga att ta ansvar för finansieringen har vi kommit långt.
 DN noterar att i "nuläget skulle de samlade buden från länderna ge en total minskning på 18 procent 2020 jämfört med läget 1990. Enligt FN:s klimatpanel IPCC krävs minst 25 procent om tvågradersmålet ska nås"
Ändå säger Reinfeldt:
– Vi är inte så långt från vad som behövs,
Det om de mer välbärgade ländernas utgångspunkter. Men det är som bekant fler som borde med på tåget. Det vill säga också länder som under mötet har fått veta att de rikare staterna vill sno tillbaks lite bistånd, döpa om pengarna och sen kunna stoltsera med att vara godhjärtade. Här skiljer sig inte Sverige från andra. Och Reinfeldt är, tycker jag, tydlig om ansvaret: 

Det finns en alldeles för utbredd ovilja att ta sin del av ansvaret. Det finns en kvardröjande gammal föreställning om att en liten avgränsad krets av rika länder kan lösa problemet på egen hand. Det är det vi hela tiden haft som problem.
 En del av Reinfeldts ord kan bli ganska bevingade. Men framför allt är det olyckligt att klimatförhandlingarna, även om jag vet att det inte är så, ändå ser ut att påbörjas på plats. Reinfeldt menar att så många länder babblar om sådant som inte hör till klimatet. Jag känner en viss vånda över det som sker.

Krassman om miljöministertänder, Annarkia ger bra sammanfattning av läget, Mary håller tummarna och Bodströmsamhället kommenterar. Röda Berget skriver om saknat ledarskap i EU. Och själv skrev jag ett inlägg i gryningen.

- Fler blogginlägg på NetRoots och Politometern.

Intressant?  Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,