fredag 27 november 2009

Vettlösa Sverige tvingar sjukskrivna begära tjänstledigt

Detta är helt sanslöst i dagens Sverige. Jag hör Ekot berätta om vad som händer efter årsskiftet
En fjärdedel av de som har förbrukat sina sjukpenningdagar är deltidssjukskrivna. Efter årsskiftet blir det andra bullar. Alliansregeringens så kallade jobblinje slår igenom. Även om sjukvården har bedömt någon som sjuk finns det ett politiskt dekret som sägar att många av dem i alla fall är friska utifrån någon form av generell "politisk diagnos".

De ska nu tvångsinskrivas på arbetsförmedlingen för att delta i förmedlingens härliga introduktionskurs. Gör man inte det kan man stå utan ersättning. Den nationella samordnaren för denna allt märkligare del av det svenska välfärdssystemet svarar förstås som alla i samma position: "Sådana är reglerna".

Ekot intervjuar William Hemberg som idag jobbar med att utveckla affärssystem för datorer. Han är delvis sjukskriven efter sviterna av borelia. Något problem att fixa jobb och därmed ett behov av arbetsförmedlingens tjänster har han inte.
"Jag har fixat jobb själv - jag har inga problem att få jobb. Problemet är att jag har ont i huvudet. Jag behöver bli av med det..och jobba mer.
Om Wiliam inte börjar på introduktionskursen får han inget aktivitetsstöd. Snurren i snurren är attt arbetsförmedlingen kräver att man skrivs in som arbetssökande även om man har ett jobb. Snurrens absoluta snurr är att denna vettlösa institution, som jobbar efter vettlösa regler som bygger på likartade riksdagsbeslut, kräver att man ska begära tjänstledig för att vara sjuk i stället för sjukskrivning. Deltidssjukskrivning blir till deltidsarbetslöshet. Om arbetsgivaren beviljar tjänstledigt förstås.

Grunden till det här eländet i välfärden är förstås att människor inte tillåts vara sjuka utan alltid ska ifrågasättas och betraktas som arbetsskygga. Att återställa (just så) välfärden i socialförsäkringssystemet är den första åtgärden för en ny regering. Men det gäller också att spränga de system som av godhet och omtanke har byggts upp men som utvecklats till gigantiska byråkratier vars regelverk och vällovligt arbetande tjänstemän inte klarar sina uppgifter med bibehållen respekt för sina "kunder" / klienter / gäster" eller hur definitionen nu låter.

Mer att läsa:
DN, AB, SvD

Bloggar:
Fler progressiva på NetRoots.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

5 kommentarer:

Mattias Lönnqvist sa...

För reglerna var ju så flexibla och humana förra mandatperioden. Eller inte.

Det finns en anledning till att arbetsförmedlingen av många kallas arbetsförnedringen, och det har ingenting med alliansregeringens ändringar att göra.

Anonym sa...

Mattias ... Det är väl inte Arbetsförmedlingen som hittat på att sjuka inte längra är sjuka utan Alliansen.Läs vad det står eller håll flabben.

Pelle

Mattias Lönnqvist sa...

Pelle: problemet ligger inte i huruvida sjuka ska räknas som arbetslösa eller ej, utan i att AF saknar flexibilitet och empati, liksom att de är paragrafryttare.

Så du kanske skulle följa ditt eget råd istället? Eftersom du behöver det så otroligt mycket mer än jag, menar jag.

Rally sa...

Härligt mattias har man inget att komma med så kan man alltid pröva att skylla ifrån sig med det patenterade"men sossarna då"
Du skäms väl inte för den av alliansen förda politiken?

Mattias Lönnqvist sa...

Rally: det finns massvis med saker som alliansen kunde gjort bättre, och det finns flera saker som alliansen fullständigt misslyckats med under sin regeringsperiod.

Men man får ju ha lite perspektiv på saker och ting. Problemet med deltidssjukskrivna ligger inte i att man försöker få även dessa att rehabiliteras eller att man tar stöd av arbetsförmedlingen i detta arbete. Problemet ligger i hur arbetsförmedlingen agerar -- byråkratisk, stelbent, utan hänsyn till de arbetssökande -- och där är det faktiskt ingen skillnad mellan nuvarande och föregående regering.

Så när sossar gråter över hur illa dessa deltidssjukskrivna behandlas så är det krokodiltårar eftersom arbetsförmedlingen agerade så förra mandatperioden också, liksom mandatperioden före den.