onsdag 30 december 2009

2010 - valáret som snart är här

Snart är vi obevekligt inne i valáret 2010. Om det ár vi snart har passerat har jag bloggat i en krönika och i ett inlägg om "Árets...". Men vad väntar dá runt ársskifteshörnet? Valrörelsen kommer att köra igáng pá allvar direkt i januari. Flera partiledardebatter är inplanerade, bland annat i riksdagen och Agenda. Jag utgár förstás frán att Alliansens företrädare ställer upp och inte hoppar av. Sverige kommer under váren inte bara att präglas av den inrikespolitik som tar över allt mer, när ordförandeskapet är över och valáret börjar. I juni lär det vara kungligt bröllop, pá skattebetalarnas bekostnad. En i grunden vacker händelse om kärlek mellan ett par, men ocksá nágot som sätter en inramning av "svenskhet" som i alla fall tar upp mycket av medias utrymme.

Här finns risker eller möjligheter att det royalistiska kommer att páverka valet och valrörelsens klimat, alldeles oavsett hur "opolitiskt" ett hovets bröllop ska vara rent konstitionellt. Att det gár som när kungen och Silvia gifte sig 1976 är inte självklart. Dá valdes centerns ledare Fälldin till statsminister. Möjligen kan man fundera över om den yra som Sverige i alla fall delvis kommer att uppleva kommer att gynna en liknande framgàng för den nuvarande rödgröna oppositionen.

Trots det: svenska väljare är kloka. Värderingar, sakpolitik och trovärdigheten i alternativen kommer att avgöra tillsammans med det vi kallar regeringsduglighet. Direkt efter ársskiftet kommer jobbfrágan áter i fokus när mánga utförsäkrade ska tas emot av arbetsförmedlingen. Samtidigt ska väljarna döma av om alliansen har lyckats skapa de "fler jobb och färre i utanförskap" som man lovade förra valet. Där gäller inte frágan om "finanskris" har försvárat eller underlättat. Det väljarna ska ha är fakta: Har vallöftet blivit verklighet eller inte?

Klimatfrágan kommer att leva vidare. Pladasket i Köpenhamn gör att processen gár vidare inför ett nytt möte nästa ár i Mexico som ska göra det Köpenhamn inte grejade. Det mötet ger inte samma utrymme för Reinfeldt att använda en ledarroll i EU som inrikespolitisk sprángbräda. Tvärtom riskerar den fortsatta processen att bli en ständig páminnelse till väljarna. Dessutom har de rödgröna i Miljöpartiet en trovärdighet som formligen krossar den borgerliga alliansen. Ser ocksá hur Ása Eriksson bloggar om hur den politiken omsätts lokalt i Norberg. Mer exempel lär komma...

Välfärdsfrágorna är alltid viktiga för väljarna. Den som tror att kampen är avgjord i frágan om välfärden ska byggas ut före skattesänkningar kan glömma det. De som pá alla sätt försöker visa att sänkta skatter är möjliga är i hög grad aktiva, samtidigt som vi ser brister i exempelvis sjukvárden. Allt handlar förvisso inte om mer pengar. Men en hel del gör det. Här háller det inte med tomt prat (Kent!)om att det visst finns saker att skära pá. Timbro kan möjligen skriva rapporter men den ansvariga politiker som väljer sänkt skatt máste vara klockren med besked  varifrán pengarna ska tas. Statsràdet Husmark-Pehrsson har varit det: "försämra sjukförsäkringen sá vi fár utrymme för skattesänkningar".  

Valet kommer att stá mellan de rodgröna eller alliansen. Det är ocksá mellan de alternativen som debatten ska föras. Att opinionsmätningar talar för att ett främlingsfientligt parti kan fá höga röstetal fár inte flytta debattens fokus och ge Sd ett utrymme i debatten som de definitivt inte förtjänar. Väljarna máste fá besked att SD inte pà nágot sätt kommer att fá inflytande. Samtidigt är konstlade manövrar som diskuterats inte det sätt som frágan ska hanteras. Dagens inlägg pá Brännpunkt avslutar Leif Lewin tydligt:

Men om vi ändå utgår från de senaste opinionsundersökningarna, skulle Sverigedemokraterna inte bli vågmästare. Vi skulle få en majoritetsregering och Sverigedemokraterna hänvisas till den maktlösa vrå, där vi helst vill ställa dem.

Peter Högberg bloggar om liknande teman. Calle Fridén om Maud Olofssons utspel idag om att medierna möter hennes tuffare än män. Samma ämne bloggar ocksá Johan Westerholm , Roger Jönsson och Kristian Krassman om.(Kommer möjligen Reinfeldt ut till grátmilt försvar?) Alexandra Einerstam om Maud-utspel om oppositionens "kvinnofientliga politik", Claes Krantz bloggar om ytterligare exempel pá regeringens "jobblinje" i sjukförsäkringen, Peter Soilander bloggar om debattdebatten. Detsamma gör Annarkia.  Tomas Gustafson ger Timbro svar pá tal,

Kolla bloggar via NetRoots och Politometern

Intressant?

5 kommentarer:

Anonym sa...

Rena svineriet från början till slut med denna döda son och flera andra fall i Sverige just nu.Helt klart dags att slute betala in mer skatt på sitt arbete mm när det ser ut som det gör.Har aldrig haft med Försäkringskassan att göra pga minimal sjukdom men ringde för en tid sedan till denna Försäkringskassa med anledning av en anhörigs tillstånd och fick de mest horribla svar i luren där jag slängde på med slutorden , vi syns i domstol istället om vanlig normal mänsklighet slutat fungera.

Pelle

Anonym sa...

Det är jättehemskt med mamman och den den lille döda sonen, men orkar knappt tänka sig in i situationen. Sedan förstår jag att kassan försöker få rättsfall för att veta hur man ska hantera dessa regler, som faktiskt alliansen har satt upp och de är ju faktiskt alliansen som man ska ställa till svars för detta.

Anonym sa...

Uppriktigt sagt, jag tycker inte att det är Sveriges sak att driva klimatfrågan. Vi är ett litet land med obvetydlig påverkan, och dessutom hör vi snarast till de områden som drabbas MINST. Jag tycker inte om att statsministern profilerar sig som Världsförbättrare samtidigt som vårt eget samhälle mer och mer faller sönder. Jag tycker verkligen inte om det alls.

Min nya blogg:

KRAXPELAX

- Peter Ingestad, Solna

Anonym sa...

"Syns i domstol"? Men snälla Pelle. Hur naiv får man bli. Den lilla människan är juridiskt chanslös i Alliansens Sverige.

Peter Andersson sa...

Sorry för sena svar på grund av utlandsvistelsen då jag inte riktigt fick tillfälle för kommentarsbesvarande..
.
Pelle. Tack för kommentaren. Det där med att aldrig har utnyttjat systemen, betalat in och sen få skit när man för första gången behöver hjälpen tillhör de brister som vi borde vara mycket hårdare på att ta i tu med framöver. Drabbades av samma bemötande på arbetsförmedlingen. Så får det inte gå till.

Anonym: kan bara hålla med .Det verkar också som om väljarna ställer alliansen till svars...Hoppas att det blir tydligt på valdagen. Det ÄR förstås inte politiken som i varje enskilt fall gör fel. Där ligger det som jag svarar ovan: vi kan inte acceptera att myndigheter som ska hjälpa i stället stjälper. Men funkar det inte får man bli tydligare i lagarna, där regeringen mycket sent har gått in i panik...

Peter: tack för dina sedvanligt förnuftiga reaktioner... :-)

/Peter