fredag 11 december 2009

Biståndspengar till klimatåtgärder: Hur mycket blir det kvar av biståndet, Reinfeldt?


                                                                          (foto: Gunnar Seijbold/RK)
 Det svenska försvarets kostnader per år ligger väl på runt 40 miljarder. I ljuset av det kanske de 25 miljarder som EU är beredda att bistå de fattigare länderna med för att de ska komma igång på allvar med klimatpolitiken inte är särskilt mycket att skryta med. Det motsvarar bara en tredjedel av det totala beloppet man måste skramla ihop.

EU i skepnad av dess ordförande Reinfeldt verkade nöjd. Att överenskommelsen nu ska användas för att pressa exempelvis USA till större åtaganden märktes på presskonferensen.  EU går inte över mål om 20 procents utsläppsminskningar nu. Andra måste också visa vilja, tycker man.

Jag blev orolig av Reinfeldts svar i Rapport. Kritik har nämligen kommit att EU nu plockar pengar från "vanliga" biståndsbudgetar.Även det som handlar om det svenska stödet. Reinfeldt säger att det "viktiga" är att pengar kommer till klimatsatsningarna och att det blir en blandning mellan nya och gamla.Med sedvanlig ironi beskriver han det som som att det man fattar beslut om på måndagen beskrivs ibland som gamla pengar på tisdagen. 

Om det är så? Jag ser att (m) som under hela min tid i politiken har slagits för sänkt bistånd (och genomfört det i regeringsställning) fortsätter jaga kronor att skära bort. Att "Öppna upp" biståndet som det heter. Vi i västvärlden har genom åren kört på med vår höga resursförbrukning, skapat tillväxt delvis på miljöns bekostnad, lagt en del av våra rikedomar till de fattiga som "nådegåvor" utan att egentligen angripa fattigdomens orsaker. Nu tar vi tillbaks lite av det och skickar som klimatbistånd i stället. Jag tycker det smakar illa. 


Mer läsvärt:
- Mats Engström skriver om detta, Martin Moberg gör detsamma, Anders Ygeman menar att Sverige måste gå före,  
- En spännande granskningsrapport från de rödgröna .
- Fler blogginlägg på NetRoots och Politometern.

- DN om klimatmiljarderna.
- Ekot om klimatmötet
- Aftonbladet om Klimathotet.
- Dokument från EU-rådet.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,