söndag 13 december 2009

Rödgröna framgångsvindar mer än opinionssiffror



I dagens mätning går moderaterna kraftigt bakåt, vilket är samma trend som i andra institut. (S) ökar kraftigt och de rödgröna har 52,2. "Verklighetens folk, KD, är det inte så många kvar av och ingen kvar i riksdagen om mätningen skulle gälla som valresultat. SD:s väljarstöd hoppas jag minskar dramatiskt framöver. Jag vill inte ha ett främlingsfientligt parti i Sveriges riksdag.

Att de rödgröna nu ökar sin ledning och tar ett mäktigt övertag inför helgvilan kan möjligen ses som en av många mätningar. "Det går upp och ner". "Det ändrar sig igen nästa gång": Möjligen är det så. Jag tror att de signaler som väljarna sänder i dagens SIFO är mycket mer än så. Och egentligen något som den stora förloraren, Reinfeldts moderater, själv har skrivit böcker om i sin ungdom.

Svenska folket köper inte försämringar av välfärden. Det som lät så bra, jobb och färre i utanförskap, lockade vid förra valet och skymde innehållet i det som benämndes jobbpolitik. "Färre i bidrag" handlade inte bara om jobb. Nej, precis som "cancersjukdebatten" blev innebörde ett tvång att oavsett hur man mår gå från bidrag till jobb.Värderingarna om ett helt annat samhälle som inte längre skulle gälla alla och betalas gemensamt via skatter hade sjösatts utan det minsta  stöd hos svenska folket. Visst. SvD-ledaren och Claes Arvidsson framhåller att det också handlar om en frånvaro av borgerligt ledarskap och en, som han formulerar det.
En orättvis bild av sval inkompetens hade redan fått fäste.
Svårigheten för Alliansen är att bilden efter alla turer kring sjukreglerna är att detta stämmer.I ett försök att hitta hopp om överlevnad för alliansen uttalar sig (m)-strategen Per Schlingmann i SvD och Lena Hennels analys. 
Men enligt Moderaternas partisekreterare Per Schlingmann är det framtidsfrågorna som avgör val. Är den bedömningen riktig så ökar genast alliansens chanser. Då blir det mer av två jämbördiga parter som i valrörelsen ska dra upp riktlinjerna för det framtida Sverige.
Val handlar ju om framtid. Historien kan användas för att bekräfta att den färdriktning man talar om gäller. Jag tror inte som Lena Hennel och Schlingmann. I protesterna mot alliansens politik ligger oerhört mycket av vägval som väljarnan gör. Man ställer sig frågan vilket Sverige man vill ha. Det hårdare och otryggare Sverige som allianspolitiken fört med sig har inget stöd hos de flesta väljare. Därför ökar stödet för de rödgröna.


Historiskt har väl få val vunnits av andra än de som just vid den här tiden har lett i opinionen. Men det är ingen garanti. De rödgröna såväl som socialdemokraterna måste fortsätta mejsla ut ett trovärdigt regeringsalternativ.  Att vinna på proteströster eller på sin egen politiks lockelse hos väljarna må vara mindre intressant för stunden. Men den som ser sig som en långsiktig politisk kraft måste bygga det på egna svar på väljarnas frågor. (S) jobbkongress gav många av dessa. Det rödgröna samarbetet har en bas som ska fyllas med detaljer under våren. Mycket talar för att de rödgröna också kan vinna slaget om framtiden.


Läsvärt:
- En mätning med minimal uppmärksamhet i Aftonbladet.
- Någon som ser något om detta i Expressen? Jag gör det inte. UPPDATERING: Nu tog jag microskop och hittade lite..
- DN har gömt nyheten.

Bloggar
Lars Linder bloggar om Reinfeldts ras. Per Ankersjö tycker att alliansen gör allt rätt och att centern har fattat läget. Röda Berget har också min skrivning om att sjukförsäkring ÄR framtidsfråga. Mattias Josefsson lyfter helt rätt fram att det handlar om framtid och om människosyn. Magnus Johansson är glad men pekar på att alternativet måste vara tydligt och att fortsatta samtal krävs med väljarna.  

Alliansfritt Sverige pekar på att medierna envist räknar in kristdemokraterna. I själva verket har Alliansen 39,3 procent. Johan Westerholm har en viktig varning om att siffror kan förändras snabbt. Det är inte klart förrän vallokalerna stänger. Stefan Wikén har korrigerat sitt inlägg just med tanke på att KD faktiskt är utanför riksdagen. Mary tror att det kan vara kört för alliansen om valet handlar om den omänsklighet som präglat "cancersjukdebatten".  Kent Persson har en kort kommentar i krönikan om "alliansen som klappar ihop" och lovar återkomma. Johan Ulvenlöv önskar Reinfeldt välkommen hem.

- Fler blogginlägg på NetRoots och Politometern. 

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

6 kommentarer:

David sa...

Alltså, det gör mig lite konfunderad hur mycket krut både den moderatblogg (minamoderatakarameller) och den socialdemokratsblogg (den här) som jag läser lägger ner på att tjata om vem som undersökningarna gynnar? Och denna fejd speglas dessutom i kommentarsfälten.

Men det känns föga intressant för mig som väljare. Försöker ni tilltala någon slags "de flesta röstar så så det är nog det bästa sättet att rösta"-mentalitet? Vore det inte bättre att i dagens samhälle anta att en väljare tänker lite längre n så inför valet? För det tror jag de flesta gör. Opinionundersökningar kan vara användebart, men vinner ni överhuvud taget på att gnabbas över det så som ni gör? De flesta kommer väl ändå att rösta som de gör baserat på hur ni framställer era argumentation och er politik, inte efter vem som leder opinionsundersökningarna?

David sa...

Men bah, jag tror att min känsla för grammatik och att undvika skrivfel gick och dog. Hoppas det inte stack för mycket i ögonen när du läste min förra kommentar...

pw sa...

Glöm inte storstäderna, högern har kopplat greppet om storstäderna,-
jag tror och vet att Karin Jämtin(S) och delvis Sahlin(S) har det svettigt i stor-Stockholm och tom Malmöe...

perankersjo sa...

Du skriver att jag "tycker att alliansen gör allt rätt och att centern har fattat läget".

Jag är väl lite mer nyanserad än så hoppas jag. Självklart gör vi saker fel eftersom opinionen är domaren. Jag väljer förstås att fokusera på framtiden och det var också poängen med mitt inlägg.

/Per

Linus sa...

Lite ironiskt att världens minst nationalistiska land också har kanske det starkaste nationella samvetet.

Anonym sa...

Det är för tidigt att räkna ut Alliansen. Svensken måste kunna se den stora bilen. Vill vi ha Mona Sahlin eller Fredrik Reinfeldt som statsminister? Vill vi gå tillbaks till de sista 68 åren av socialistiskt styre? Eller vill vi ha framtid för sverige. Partier som arbetar för ALLA. Inga klasskamper utan klara regler. Bättre för ALLA.
Vad gäller sista tidens debatt om cancersjuka skickade ju försäkringskassan sin statistik och inga fler cancersjuka har ju tvingats i arbete nu än tidigare. Igen media som försöker styra valen.