tisdag 15 december 2009

En allians utan framtidsvisioner valstrategens stora vånda


Denna bommulsvita morgon, när snön ligger vit på fur och gran och Wennerholms pendeltåg möjligen halkar av spåret, läser jag som ofta på morgonen texter av Svenska dagbladets P J Anders Linder. Idag tjänstgör han som valstrateg till alliansen och dess outmanade ledare Reifeldt. Analys och kartläggning finns det: Alliansen har problem. Väljarna flyr. 
   Ganska raskt förstår jag att Linder inte alls tror på att väljarnas vrede över de hårdare, nu något lättade, sjukreglerna är huvudorsak till problemen. I stället lyfter den första delen av artikeln fram brister i kommunikationen som grundproblemet. "Politiken är bra men väljarna vet inte om det".Men något mer säger han. 
de borgerliga hade blivit tveksammare själva. Finanskrisen gav tydlighet åt politiken och lade grunden för det starka förtroendet för Fredrik Reinfeldts person, men när de akuta hoten hade bedarrat fick regeringen inte fatt i den orangea tråden. Initiativet gled dem ur händerna. 
   En förklaring värd att granska kan faktiskt vara Linders egen ledartext. Hur jag än letar så hittar jag inte ordet "jobb". I Sverige där arbetslöshet och utanförskap har ökat. inte minskat, förekommer ordet "jobb" bara i kombinationen "jobbskatteavdrag". Se där. Det sista känner jag igen, bland annat från statsrådet som ansvarade för sjukförsäkringen. Det var för att betala för bland annat detta som besparingarna måste till, sa hon. Två sakfrågor för en alliansengagerad strateg att fundera över: jobben, självklart. Men kanske inte skattesatser. Mer frågan om hur relationen ser ut mellan välfärd och skatter. Väljarna uppskattar välfärd och har inte mycket övers till sänkta skatter som äventyrar välfärden.

   Reinfeldt hade i går teorier om de rödgröna. Budskapet var att "Mona Sahlin saknar besked om framtiden. Jag hade fräckheten att välkomna Reinfeldt hem och samtidigt tipsa om att plugga på lite om svensk politik. "Du har missat den viktiga jobbkongressens alla beslut, Fredrik". Och så ser jag valstrategen Linders avslutande ord.i svenskan:  
Nästa steg är att han kommer med framtidsidéer som låter som borgerlig politik istället för ännu en promemoria från finansdepartementet.
Det låter nästan som exakt samma kritik som Reinfeldt själv använde i gårdagens medier om de rödgröna. Och visst är det nog bättre om förklaringen är dåligt kommunicerad politik eller frånvaro av något som snabbt kan skrivas ihop. Riktigt illa är det som väljarna inte tycker om den politik jag står för. Just det är nog moderatledarens stora problem.

- Fler blogginlägg på NetRoots och Politometern.

Intressant?Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

5 kommentarer:

Anonym sa...

CYNISM
Det är nog något det som socialisterna(opposition) vill när de agerar som de gör.
de att de friska och sysselsatta skalll dö.
Eller försvinna.
Låt oss räkna jobb tillgängliga på arbetsmarknaden(socialisterna borde sitta inne med data).
Låt oss granska kompetenskrav kontra befintlig kompetens.
Låt oss granska erfarenhetskrav kontra befintlig erfarenhet..

Det är något fatalt fel på ekvationen

Vill de inte heller att de skall lida pin???
om inte, varför agera på detta sätt?
HMMMM

Anonym sa...

Jojomänsan. Nu är det ättestupan som gäller, både för gammal som för ung, men är man förvånad? Nä, kanske inte direkt om man har varit med några år.

Men vad kan få Reinfeldt att se så trött och dassig ut, när han ändå inte jobbat speciellt hårt med att skaffa fram de där jobben som han lovade? Hoppas det inte är något allvarligt, för då riskerar han bli utförsäkrad!

Roger sa...

Reinfeldt gick till val som företrädare för det nya arbetarpartiet. Det är nog först nu han förstått att han inga arbetare har med sig. Att reformera genom att rasera imponerar inte på någon. Behöver han ett besök hos en jobbcoach, kanske?

Kraxpelax sa...

SENSATIONELL UPPDATERING NYSS

hur de driver oss till självmord

Allt om Alliansen sa...

Fredrik Reinfeldt är Sveriges statsminister!