söndag 6 december 2009

Finns det anledning för Agenda att fortsätta debatten om sjukskrivningsreglerna?

Ser att dagens Agenda har två ämnen: ett är självklart inför klimatmötet i Köpenhamn som börjar i morgon. (bloggat om det senast här) Det andra kunde kanske ses som överspelat? I fredags kväll utlyste nämligen regeringen i presskonferens där man presenterade förändringar som ska göra det tydligt att Försäkringskassan inte får tillämpa regelverket så att svårt sjuka behandlas på samma sätt som friska, när man exempelvis söker sig ut på arbetsmarknaden men har stort behov av en anpassad arbetstid eller yrkesområde. Agendas program enligt presentationen:
Är priset för regeringens arbetslinje för högt? Kritiken mot de nya hårda sjukreglerna har varit stor och i fredags tvingades regeringen backa och göra ändringar i lagen - men räcker det verkligen? Socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson (M) svarar. I studion Pia Hackzell Almgren, Birgit Wändahl och Inga-Maria Östh, alla drabbade av cancer, berättar om sin kamp för att få behålla sin sjukpenning.
Jag skrev i går ett inlägg efter en kommentar om det förfärliga i att diskutera frågan, eller kanske mer korrekt uttryckt: "använda cancersjuka som slagträ i debatten". Läs gärna det. Hade nog trott att det var någon form av "slutinlägg" från min sida.

Att Agenda tar upp frågan kanske är naturligt trots allt. Men jag ser också tecken på att det kanske inte är den avrundning och summering av frågan som borde vara fallet. I Expressen intervjuas andra kroniker som fortfarande är kritiska till de nya reglerna. En annan mycket konstig sak är att regeringskansliet inte verkar ha någon information på hemsidan över aktuella nyheter. Möjligtvis förklaras det av att förändringarna ska ske i form av ett utskottsinitiativ i riksdagen, men statsrådet borde ha kunnat kommentera i alla fall.

Vi får se och avvakta debatten i Agenda 21.15.

Fler bloggar:
- Veronica Palm om TCOs rapport om rehabiliteringskedjan.
- TCO-utredarnas rapport om rehabkedjan.
- S-buzz om interpelllation i riksdagen av Mona Sahlin.
- Johan Westerholm om arbetsförmågeutredningen och Försäkringskassan
- Marika Lindgren Åsbrink om teoretisk arbetsförmåga
- Hasse Lindqvist: En av de få kvarvarande, riktiga centerpartisterna....
- Mina moderata karameller..om att fler än sossar kan vara mänskliga...(även om debatten har kommit i gång av snarare det omvända än att det är gräl om vem som är mest mänsklig...)
- Den hälsosamme.. .som slår tillbaks mot oppositionen...och är farligt nära att start om debatten, med inlägg i tonen "S vill visst att cancersjuka ska jobba..."

Senaste inläggen på Politometern.
Progressiva bloggar på NetRoots.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

4 kommentarer:

Anders Utbult sa...

Jag tycker tre saker vore viktiga att debattera:
1. Var dras gränserna för de nya reglerna? Vad händer med de halvtidssjukskrivna med andra sjukdomar?

2. Är det vettigt att Alliansen fortsätter att prata om att "regler måste lägga sig" och "vi får vänta och se"?

3. Kan Christina Husmark Pehrsson verkligen spela överraskad, när hon blivit briefad om det här inte bara när lagen drevs igenom, utan sedan igen i januari och troligtvis flera, upprepade gånger?

Sen tror jag inte cancersjuka uppfattar sig som "slagträn" om den kamp som förs är för att de inte ska tvingas igenom program på arbetsförmedlingen samtidigt som de undergår behandling.

Anonym sa...

Har man ingenting att dölja eller tror man att man har handlat rätt så borde man inte vara rädd för debatten.

Kraxpelax sa...

http://www.expressen.se/Nyheter/1.1804441/nya-sjukreglerna-ar-lika-illa
.
PRECIS. Det finns inte ett UNS av god vilja hos regimen. Den här minimala reträtten gör de bara för att de har tvingats till det. Cynismen och människföraktet är totalt.

Medan bonusdirrarna och kapitalägarna lever champagnegaloppen. Regimen för de rikas klasskamp mot de fattiga och sjuka.

FY FAN!

- Peter Ingestad, Solna

Sanna sa...

Alla förändringar i sjukförsäkringarna kommer från den socialdemokratiska utredningen "Mer försäkring och mera arbete" som skriker efter de reformer som nu genomförs!

De rödgröna är i vanlig ordning helt ansvarsallergiska och ohederliga i debatten.