lördag 28 november 2009

S förtjänar historisk kritik för systemförsvar - men obegripligt försvar av idioti, Reinfeldt!

Igår skrev jag om det "vettlösa Sverige". Bakgrunden var den obegripliga tillämpning av regler om Arbetsförmedling och Försäkringskassa gemensamt görs sig skyldiga till. I går handlade det om att en person som är deltidssjukskrivning och jobbar måste ta tjänstledigt för att vara sjuk. Och omvänt: en sjuk måste registrera sig som arbetslös även om han (i det här fallet) har ett jobb.

I dag försvarar moderatledaren idiotin.

Socialdemokratin förtjänar kritik och bör ägna sig åt självkritik därför att vi traditionellt har hamnat i försvar för byråkratier och myndighetsmissbruk i vissa fall. Inte minst har det gäller institutioner som Arbetsförmedlingen. Med Sven-Erik Österbergs utspel och sen kongressbesluten om att förändra förmedlingen tycker jag att vi ligger mer rätt.

Att Reinfeldt nu har hamnat i försvar för myndighetsSverige och vettlösa regelverk är djupt tragiskt.

Andra som har bloggat om tokerierna är MinaModerataKarameller med kommentar att det inte var bättre förr, Claeskrantz.se om en inhuman politik, Martin Mobergs blogg som nämner eländet, Ett hjärta RÖTT pekar på jämställdhetsaspekterna, Roger Jönsson visar att det handlar om människosynd, Veronica Palm med ett inlägg liknande mitt, Björn Andersson om det absurda att tvinga ut sjuka i ett arbetslöshetens Sverige.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

5 kommentarer:

Inge sa...

Jag ser på Regeringens hemsida att Arbetsförmedlngen nu ska ta ansvar för både nyanlända flyktingar och utförsäkrade. Jag undrar om de får resurser för detta och radion rapporterar orimliga konsekvenser för halvtidsanställa med svåra sjukdomar. Jag har erfarenhet av båda hantering av den allmänna socialförsäkringen och mottagande av nyanlända.

Att AF skulle klara detta utan en helt ny organisation med väsentligt ökade resurser, är helt osannolikt. Detta blir ett nytt bomskott av en regering med inkompetenta eller ideologiskt förblindade statsråd.

Kort citat ur SR/ Ekot med en berättelse som visar hur tokigt det blivit.William Hemberg, som utvecklar affärssystem för datorer lider av sviterna efter vad läkarna tror är borrelia. Ständig huvudvärk gör att han är sjukskriven på 50 procent.

Vid nyår har han förbrukat alla sina sjukpenningdagar. För att få ersättning måste han på den tid han inte arbetar gå arbetsförmedlingens introduktionskurs, vad den ska ge honom förstår han inte.

Det känns knäppt att säga att jag är arbetslös när jag är sjuk. Jag har fixat jobb själv, jag har inga problem att få jobb. Det är inte där skon klämmer. Skon klämmer att jag har ont i huvudet och är sjuk. Jag behöver bli av med det och kunna jobba mer, inte få ett jobb. Jag har ett jobb, säger William Hemberg.

Anonym sa...

Jag är sjukskriven från min fasta heltidsanställning, men ska tvingas på af som "arbetslös" nu när jag blir utförsäkrad i januari. Skruvat? Ja, minst sagt!

ilse-marie sa...

Egentligen är det inte så konstigt att moderaterna försvarar sina egna lagar. Att deltidsarbetande med sjukpenning/ersättning nu tvingas söka jobb eller bli utan ersättning är ju en del av "rehabiliteringskedjan" - som de själva har drivit igenom.
Många har kritiserat just detta - men media uppmärksammar inte vansinnet förrän de har en person de kan visa upp i nyheterna som drabbas.
Jag har själv skrivit om just detta flera gånger under de senaste månaderna.
Problemet togs även upp på den "öppna" utfrågning i riksdagen i början på månaden.
Länk;
http://ilsemarie.wordpress.com/2009/11/06/massiv-kritik-i-stangd-oppen-utfragning/

nystatare sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
nystatare sa...

"Socialdemokratin förtjänar kritik och bör ägna sig åt självkritik därför att vi traditionellt har hamnat i försvar för byråkratier och myndighetsmissbruk i vissa fall. Inte minst har det gäller institutioner som Arbetsförmedlingen. Med Sven-Erik Österbergs utspel och sen kongressbesluten om att förändra förmedlingen tycker jag att vi ligger mer rätt."

Man kan ju exempelvis börja med att fräscha upp det historiska minnet. - http://nystatare.blogspot.com/2009/11/vagen-mot-nystatar-samhallet-1.html

Dessutom så finns det frågor till Herr Sven-Erik Österbergs som vid ett flertal tillfällen ställts till denne, men ännu inte har besvarats.
Min fråga blir då, hur är det medicinskt möjligt att ha tunghäfta i över ett decennium och fortfarande vara politiker?

http://nystatare.blogspot.com/2009/11/att-minnas-eller-ej.html