tisdag 15 december 2009

Hoten mot alliansen: väljare, rödgröna och varandra


Precis som Svenska dagbladets ledarredaktion är (m)-partisekreteraren en strålande inspiratör till nya texter. Visst kan en ständig flod av veckobrev irritera. Inte detta. Och precis som Fredrik Pettersson ser jag ett utmärkt tillfälle när det plingar till i mailboxen att ta det skrivna som utgångspunkt för ett inlägg. Här finns mycket att reflektera över. Trots att jag är medveten om den där gränsen: det gäller att skriva egen politik också  - inte bara vara opponent.

Per Schlingman är moloken och dyster. I ett navs har ljus vänts till mörker. 350.000 väljare flyr. Ett statsråd har berättat att försämringar för de sjuka görs för att betala sänkta skatter. Jobbpolitiken har havererat och är i jämförelse med reservationslösa löften före valet en katastrof. "Fler jobb och färre i utanförskap" blev en dyster motsats.

Jag får inte veta hur han tänker riktigt om nedgången. Att så många lämnar partiet och alliansen, vad är förklaringen? Sossar som skrämmer? Dumma väljare? Lurade väljare? Det finns i veckobrevet, precis som i Reinfeldt tal, oerhört lite tankar om att väljarna kanske gillar personen Reinfeldt men förkastar politiken, vägrar se Sverige föras in på ett spår där klyftorna ökar, vägrar ta sänkta skatter till priset av en urholkad välfärd? Tänk om det är detta, som Reinfeldt själv analyserade i ungdomen, som gör att väljarna flyr eder. Ska man vinna val måste man helt enkelt stå för välfärd, trygghet och rättvisa.

Schlingman skriver om de unga väljarna. Ska de lockas till uppförsbackens parti? Knappast. Schlingmann målar upp det han ser som konflikten nästa år: "arbetslinjen mot bidragslinjen". Det skriver han dagarna efter att hans parti har åkt på ett opinionsmässigt klubbslag just därför att väljarna inte accepterar motsättningen. Jobba när man kan, ja. Men också trygghet när man inte kan. Förändra jämfört med förr, Ja, Men inte riva sönder och bryta ner.

  Ett fritt återgivande ur huvudet av Olof Palmes budskap. Han sa en gång ungefär så här. "Den gamla högern var ärliga och tala öppet om att sänka skatter för de välbeställa, för att vara snälla. Ni skjuter de arbetslösa och de långtidsarbeteslösa framför er för att betala för skattesänkningarna".


Just där ligger vår konflikt med högern, eller moderaterna. Just där, tillsammans med jobben och den allmänna välfärdspolitiken som gäller skolan, vården och omsorgen.

Per Schlingmans veckobrev så långt. Och i allianskorridoren en bit bort skriver andra "alliansare" på egna texter. Centerpartiet ser sig som ett parti som inte kan ligga i det söliga tempo som moderaterna har, på vägen mot...något. "Man kör i omkörningsfilen", skriver partisekreteraren på Newsmill. "Alliansen är bra, men vi vill mer" deklarerar man. Jag ryser.


läs också Ett hjärta rött.

- Fler blogginlägg på NetRoots och Politometern.
Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

1 kommentar:

Lillsnörpa sa...

Min blogg är jättesnäll :) /Lillsnörpa