lördag 5 december 2009

"Skjut fler vargar", sa kungen...

Hörde just Ekots lördagsintervju med miljöminister Andreas Carlgren. Mest handlade programmet om det kommande klimatmötet i Köpenhamn. (dit regeringen skickar en praktikant i stället för Maria Wetterstrand) Intrycket blir att Carlgren försöker göra allt för att rädda bilden av mötet och kanske främst av det svenska ordförandeskapets prestationer. Här agerar och har tidigare Danmark agerat och i vissa fall kört förbi Sverige. Reinfeldt är också positiv till att Obama ändrar sina planer och i stället medverkar i slutet av Köpenhamnsmötet. Carlgrens budskap i intervjun är att det egentligen bara är juridisk formalia som ska fixas efter Köpenhamn.

Följ Köpenhamnsmötet på Anders Ygemans blogg.

Annars avhandlades också vargjakt. Här spelades ett (kanske tidigare sänt?) inslag med kungen upp. Kungen hade suttit när och räknat på vargars förökning. Två vargar (par) ger x ungar, och så hotar vargexplotionen. Kungen vill därför skjuta av fler djur.

Hans majestät har förstås rätten att jaga om han finner det trevligt. Möjligen kan man tycka att monarken med den speciella situation han har skulle vara försiktig när har uttalar sig om känsliga frågor i samhällsdebatten. Liknande utspel gång på gång riskerar att bli någon form av vådaskott, inte på vargen, utan på trovärdigheten mot det styrsskick vi har valt i Sverige. En monarki, hur fel det än är, men som inte blandar sig i väsentligheter.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

3 kommentarer:

Stygge Simon sa...

"Skjut fler kungar" sa vargen!

Stefan Wikén sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Stefan Wikén sa...

En monarki är alltid fel oavsett om den blandar sig i väsentligheter eller inte... :-)