måndag 7 december 2009

Huddinge säger nej tlll avtal om ensamkommande flyktingbarn
Uppdaterad
Inlägget nedan har mötts av kritik direkt från kommunens politiska ledning.
Även om typ halva inlägget handlar om att kommuner INTE uppträder som exempelvis Vellinge, att kommunen har tagit ansvar, att kommunens starka man är ljusår från Vellingemoderaterna..osv...så har en anställd politisk funktionär hört av sig med ett mail där jag uppmanas att aldrig mer skriva något liknande.  OM detta kommer att bloggas senare i nytt inlägg. Att en rimlig uttolkning av "nej till avtal" borde rimligtvis kunna sammanfattas i det som nedan beskrivs som "GROVT citat. Tydligen inte enligt moderaterna i Huddinge. 


Eftersom mina läsare fattar ändå och eftersom det viktiga är att Huddinge säger nej till avtal så kan ändå denna "citatsmening utgå" Fakta kvarstår.

Det sätt på vilket kommunledningen reagerar är förstås oförsvarligt. Om detta kommer jag att återkomma.peter
 
Det exakta svaret från kommunstyrelsens ordförande finns på webb-TV här. (tid 02.01.40 in i sändningen)

Det blev ett tydligt besked från kommunstyrelsens ordförande Daniel Dronjak Nordqvist (m) "Här ska inte tas emot några ensamma flyktingbarn".. Grovt citerat. Huddinge kommun kommer inte att teckna något avtal med Migrationsverket om mottagande av ensamkommande flyktingbarn. För kommunens "starke man" är som person ljusår från det vi tidigare har sett av t.ex. Vellingemoderater.  

Vid dagens fullmäktige i Huddinge ställde Emil Högberg en fråga om detta. Han berättade om nya siffror från Migrationsverket om nu 600 barn som väntar i sina ankomstkommuner på att få en hemkommun. De flesta från Afghanistan och Somalia. Visst, Huddinge tar och har tidigare tagit stort (mycket stort) ansvar för att hjälpa.Kommuner som Vellinge och de "helblå" i Stockholms kranskommuner kan göra mer. "Vi kommer att fortsätta utan avtal" menade KS ordförande. Regeringen har sagt att det är smartare för kommunerna att skriva avtal. Varför ska inte Huddinge?  Just nu vore den handlingen alldeles särskilt viktig.

Bloggar på NetRoots och Politometern

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

9 kommentarer:

Anonym sa...

Är samtliga verkligen barn?
Hörde från Norge att man där
efter mycket mer nogranna
undersökningar funnit att
en del var ända upp till
dryga 30-års åldern.

Jonas sa...

Migrationsverket gör diverse medicinska undersökningar (av skelett, tänder mm) för att säkerställa om den uppgivna åldern stämmer, i de fall där det finns anledning att ifrågasätta den. John Apse kan kanske upplysa om vad han jämför med när han påstår att de norska undersökningarna är "mycket mer noggranna".

Jonas sa...

Peter: Det verkar ju iofs bra att teckna avtal, men skulle det göra någon praktisk skillnad i Huddinges fall när kommunen ändå tar emot ett antal barn/ungdomar? Vad har moderaterna för argument för att låta bli teckna avtal?

Johan Kraft sa...

Jonas, du har fel. Migrationsverket gör inte längre några åldersbestämningar. Det upphörde man för flera år sedan. I Finland och Norge är man inte lika vårdslös med skattebetalarnas pengar: där undersöks de sk barnen ordentligt.

I Sverige gäller det bara att ljuga tillräckligt bra så får man PUT.

Karl Henriksson sa...

Peter, det där var trots allt inte något grovt citat - bara grovt! För övrigt kan jag nämna att dina partikamrater på den tiden ni satt vid makten i Huddinge vid ett flertal tillfällen krävde att jag inte skulle publicera - korrekta! - återgivanden av vad de sagt eller recensera deras undermåliga argumentation. Oförsvarligt eller inte, dina partikollegor i kommunen är i alla fall betydligt värre!

Peter Andersson sa...

Kalle. Visst hade "ordet" budskap möjligen varit mer korrekt än ordet "citat". Men att budskapet är att kommunen inte avser teckna avtal med Migrationsverket var ju det som gavs. "Grovhet" hade det också varit om jag, som vissa tolkat det, hade antytt att det handlade om någon form av "Vellingerasism".

Dels markerar jag att det inte är ett direkt citat genom ordet "grovt". Dels framkommer det av en inte oväsentlig del av inlägget att Huddinge tar och har tagit" stort ansvar. Jag markerar att KSO i Huddinge är "ljusår" från det vi sett i vellinge. Jag citerar, eller möjligen där också ändrar till "budskapet var att" kommunen tar emot flyktingbarn utan att teckna avtal.

Jag delar den moderata regeringens uppfattning och tycker att Tobias Billströms uppmaning bör följas. Det är detta inlägget handlar om. Det är inte på någon nivå något som ska insinuera att kommunens ledning inrymmer främlingsfientliga krafter.

Den avslutande meningen ger signalen att huddinge, som Solnas ledning ,kan visa andra kommuner som på mer eller mindre öppna grunder säger nej till mottagande. "Huddinge - steget före " också på detta område.

Det om sakfrågan.

/peter

Gorges Barkho sa...

Tänk lite mäskligt och inte bara politik
Jag är själv flykting och vet hur det känns att vara på flykt. För flyktingbarn skulle det inte spela någon roll om man bor i en ungdomshem bedrivs av staten eller en kommun. Det som är viktig för dessa barn är att leva så som andra barn ett normallt liv i en familjliknande form som inte bara ge dem mat utan det som dem saknar mest ett tryckt boende, kärlek och hopp om framtiden.

Jag tror inte att man kommer att vinna några röster på sådant politik utan detta kommer att gynna mest de partier som framställer flyktingar/invandrare som ett problem i samhälle. Annars hur kan du tolka att ett parti som SD har gått framåt i senaste opinionsmätning. De spelar också på liknande politik. Det som är pinsamt att någon vill vinna politiska poäng och vinna några röster på flyktingfråga.
Gorges Barkho
KD Huddinge

Peter Andersson sa...

Gorges. Ärligt talat vet jag inte vad du menar. Med avtal får Huddinge kommun ett adminstrativt bidrag från staten på en halv miljon per år.
Det får man inte utan avtal. Därför har regeringen och Tobias Billström vädjat till kommunerna att teckna avtal.

Vad som gör att du börjar antyda att mitt inlägg som är en uppmaning att teckna avtal skulle kräva en uppmaning från dig att "tänka mänskligt och inte bara politik" är helt obegripligt. Du talar om att "vinna röster". JAg talar om hur vi och andra bäst tar emot barn som är på flykt. Och att alls nämna Sverigedemokraterna i anslutning till mitt inlägg är barockt.

Du tillhör, vad jag förstår på din underskrift, ett kommunledningsparti i Huddinge. Det är vad jag förstår det enda skälet till ditt försvarsinlägg som handlar om en skillnad i synen på ett avtal eller inte. Inte om något annat.

/Peter

Anonym sa...

Kan ingen PK-politiker eller journalist dito tala om för mig hur många invandrare som krävs för att tycka att det blir för många?

Och gärna uppge skäl till varför ni tycker så!
Därefter sakligt begrunda om inte argumenten är desamma som Sverigedemokraterna anför idag.

Är 200 000 per år ok?
1 miljon om dagen?
Var går er gräns?