torsdag 31 december 2009

Rödgrön fördel inför 2010 - och tomma ord ekar frán (m)-ledarenEtt "snott" kort frán katedralen i Palma, Mallorca. Vi tillbringade delar av gárdagen i Palma och dess gränder runt den vackra katedralen.

árets sista dag bekräftar en mätning frán Novus Opinion det rödgröna övertaget i väljarstöd. Jag tror att det kommer att öka ytterligare. Inte bara för den viktigaste frán: de fler jobb och färre i utanförskap som utlovades av alliansen men blev fler arbetslösa och fler i utanförskap. De rödgrönas ställning kommer att stärkas därför att hela debatten om sjukförsäkringen har blivit mycket mer än sakfrága för väljarna: en illustration av de politiska alternativen. En frága där väljarna tydligt markerat att "välfärd", gemensamt betald med skatter efter bärkraft, inte bara är skola, várd och omsorg utan ocksà trygghet vid arbetslöshet och sjukdom.

Moderatledaren Reinfeldts plats pá dagens Brännpunkt blir mot den bakgrunden ganska ointressant: Han fár ett utrymme att skriva tomheter som knappast nágon kan tro pá. Det är i och för sig vällovligt att moderaterna har lärt sig en läxa: Reinfeldt skriver "På frågan om utanförskapet finns inga enkla svar". Sá lät det aldrig före förra valet. Sá láter det aldrig när Reinfeldt dömer (S)-politiken. Bakom vändningen ligger förstàs misslyckandet, det stora, med hela den sá kallade jobbpolitiken. Där ligger ocksá ett desperat försök att stoppa väljarflykten. Statsrádet Husmark-Pehrssons avslöjande om att försämringarna görs för att betala sänkta skatter slár tillbaks med full kraft.

Dagens mätning frän Sentio verkar slá fast tidigare förflyttningar. En del alliansväljare har nog gátt till c och kd för att rädda kvar partierna i riksdagen. (m):s stora förluster av väljare bekräftas. Mp har en framgángsvág orsakade av duktiga företrädare men framför allt att partiets centrala frága varit tung med anledning av klimatmötet i Köpenhamn. Att klimatet blir viktigt under nästa ár stärker det rödgröna laget.

Jag hoppas att Sverigedemokraterna backar ännu mer. Om detta har jag bloggat i mánga inlägg som du hittar genom sökfunktionen. Ett av dem räcker för att jag ska döma Sd som ett främlingsfientligt parti som inte har släppt sina band till extremkrafter till höger som för de allra flesta vore otänkbart att stödja i ett val. Att Jimmie Ákesson i tal citerar texter som närapá bara har använts av vit makt-gruppen Ultima Thule ser jag inte som en tillfällighet. Ränderna gár aldrig ur.

Nu skriver jag inte mer detta 2009. Áterkommer nästa ár, alltsá. Jag vill tacka dig som följer min blogg för detta ár, hoppas att du átervänder under 2010, detta valár och önskar dig ett riktigt GOTT NYTT ÁR.

/PA

Läs mer:
- Aftonbladet inför valáret
- Expressen om opinionsläget
Fler som bloggar: Johan Westerholm skriver om regeringens "slutord", Peter Högberg i ett sista inlägg för áret, Krassman med analys av Reinfeldts debattinlägg, Helena önskar gott nytt ár, Pennelina önskar detsamma, Peter pà Röda Berget gör detsamma i sin "nágon slags árskrönika".
Kolla bloggar via NetRoots och Politometern
Intressant?

3 kommentarer:

Krister J sa...

Sverigedemokraterna är inte bara främlingsfientliga. De är också extrema homofober. Vice partiledaren Björn Söder har jämställt homosexualitet med pedofili och tidelag. Att inte ens Danmarks Folkeparti vill samarbeta med Sverigedemokraterna säger väl det mesta omdessa smygnazister.

Anonym sa...

Ett riktigt gott nytt år på er alla och en önskan om att hösten 2010 innebär rödgrönt regeringsalternativ med gott framtidshopp för oss alla.
/AB

Mia sa...

Ett riktigt gott nytt år och ett stort tack för dina härliga blogginlägg!!