söndag 13 december 2009

Moralförfall, kristdemokratiskt farväl och mer om vad väljarna tycker...


Luciadagen har lidit mot kväll och fler reaktioner har kommit på dagens SIFO-mätning. Jag ser också  kommentarer på min blogg från bl.a David som likt andra har synpunkter på att det skrivs mycket om just opinionsmätningar. Lite finns det väl hos mig - det som Roger Berzell skriver i rubriken på sitt inlägg: egentligen ska man väl inte bry sig men det är svårt att låta bli. Sen är det ju tillfälle att skriva politik och det älskar jag som bekant. Det omvända finns också. De som ser men inte vill skriva.

Calle Fridén bloggar om min käpphäst: media och journalistik kring politiken. Det tycks som förgjort för svenska medier att se bort från egna / ägares politiska linje. När (S) åker på bakslag i opinionen täcks hela tidningars webbsidor och papperssidor av ingående analyser och inte minst av rubriker som "Monas ras". När det är omvänt göms nyheten bort: DN:s webb fick jag använda sökfunktionen. Expressen hade som förra gången en minimal ruta långt ner. Annarkia skriver att bl.a.medierna leker blindbock. Rätt så! VEM i mediasverige tar upp handsken först och vill diskutara detta offentligt??

Ser
att några medier analyserar. Aftonbladets ledare träffar rätt på många punkter när man diskuterar att det förändrade opinionsläget efter sjukdebatten inte handlar om enbart sakfrågor. Det är en moral hos regeringen och Reinfeldt som har fått sig en knäck. Man gör helt enkelt inte så:
Regeringen vräker, bokstavligen, ut ansvaret på de mest utsatta.
Johan Ehrenberg skriver i Expressen om kostnaderna för sjukförsäkringen och tar upp hur begreppen som används i debatten påverkar. "Bidragsberoende" eller kanske till och med att det faktsikt handlar om: att man blir "sjuk" och behöver stöd för sin försörjning. Något man faktiskt jobbat in genom sitt deltagande i arbetslivet. Här kan jag tycka det är märkligt att det jag skrev om igår nästan inte finns i debatten: att statsrådet faktiskt har bekräftat att politiken förs för att få pengar tills sänkta skatter. En utifrån ett moral- och etikperspektiv högst tveksam omvänd reform..

Henrik Oscarsson har kolla mobiliseringsläget och sänder ett viktigt budskap till rödgröna valstrateger:
Felmarginalen för valresultatet 2010 denna jul är alltså opinionsmätningarna i december plus minus effekterna av en hel vår av händelser och opinionsbildning plus minus effekterna av en genomgången valrörelse. Jag känner ingen som klarar av en sådan ekvation.
Möjligen kan den Alliansväljare som söker tröstens ord söka upp Staffan Danielssons blogg. Staffan ger i något som måste vara den första "valprognosen" där valet, med ett tänkt valdeltagande på 80 procent ger 48 procent för alliansen och 45 för de rödgröna. Det ni!

Ju mer jag tänker på det desto konstigare är det att inte fler noterar att "verklighetens folk" i KD, faktiskt inte finns kvar i riksdagen med dagens resultat. Som bl.a. Alliansfritt och Stefan Wikén skrev i morse så har alliansen inte ens samlat 40 procent av riksdagen. Det är ett perspektiv som inte skrivs om annat än i förbigående. SvD:s blogg noterar (m):s stjänsmäl. GP nämner det i en ledare med rubriken: "Valet är inte förlorat...men..? Om det inlägget har Ulf Bjerled intressanta kommentarer.

Fler medier och bloggar med nya inlägg sen mina förra länkningar:
- GP, nyhet

- Huddingeperspektiv, Kallebloggen med viktiga observationer, Sidvind som kort noterar att ingen vill ha Reinfeldts politik för att den är kass. Samtidigt betonar Robert Noord att inte handlar om att vinna på misstro mot borgare utan på tro på den egna politiken, inte minst utifrån ett storstadsperspektiv. Peter Högberg har också fått till ett inlägg. Eva Hillén Ahlström tolkar riktigt in att väljarna har svårt att uppskatta de grundläggande delarna av allianspolitiken. SSK-bloggen med efterlysning av radikalare politik och Krassman funderar över en Reinfeldt hem till grovarbete, efter en tid i EU:s finrum. Och enligt Krassmans benämning på bloggen: "Toker" har en talande bild av läget för alliansen...Och kanske Kent träffar rätt i sin rubrik: "Det är bara att bryta ihop och gå vidare.. 
,
- Fler blogginlägg på NetRoots och Politometern. 
Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej Peter!
Jag vill uppmärksamma dig på att det inte spelar någon roll ifall KD hamnar under 4%. Före valet 2006, har alliansen registrerat ett nytt, gemensamt parti...