lördag 19 december 2009

Ett misslyckande vi inte hade råd med


Foto: Gunnar Seijbold/Regeringskansliet


Klimatförhandlingarna i Köpenhamn är ett fiasko. Eller "skämt", som Abladet Lena Mellin betecknar det i sin kommentar. Eller kanske "skamligt" som det alternativa mötet menar. Min bild av det jag sett i medierna är att avrundningen mer än försök att rädda klimatet blev ansträngningar och en räddningsaktion för att rädda ledarnas egna ansikten.  Men det verkar väl som att inte ens den slutliga kompromissen är acceptabel för alla.

Kanske den som har läggningen att man förnekar växthusgasernas påverkan på klimatet rycker på axlarna. Väldigt många tycker nog som jag: det är oerhört oroväckande och ledsamt. Det skulle behövts långsiktiga och bindande överenskommelser med tydliga mål och med utgångspunkten att man "ordnar upp sin skit på hemmaplan". Om vår del av världen tillhör dem som faktiskt har satt mänskligheten i den rävsax vi sitter så är det orimligt att be de som fått noll och intet av våra samlade förmögenheter fixa "biffen".

Världens ledare visar inga glada miner De samlade miljöorganisationerna är förstås besvikna . Frågan är vad vi gör nu? Det gäller ju oss alla? Maria Wetterstrand (mp) skriver några förslag på DN debatt. Att det klimatprogressiva länderna ska kunna bilda mer offensiva allianser och går före. Mer sånt! Se till att Sverige nu efter ordförandeskapet kan ta såna initiativ för att det uppskruvade intresseret och temperatur som ändå finns ska kunna vändas till något positivt.

Jag fick samma tankar om det här som med det som har varit  EU-ländernas sätt att gå framåt. "Två steg framåt och ett bakåt". Kanske inte alltid det mest optimala. Men de viktiga banden mellan länderna har funnits. Politik, inte krig, har varit lösningen för EU-ländernas moderna relationer. Det finns ett problem med att tillämpa och tolerera samma princip om att tillåta framgångar och motgångar på klimatområdet: Moder jords förhållande till växthuseffekten är inte förhandlingsbar. Oavsett vad vi tycker förändras klimatet och är ett direkt hot mot oss alla. Den utvecklingen kan bara vändas med handling, inte med kompromissade avtalstexter.  
 
Läsvärt:
- Ordförandeskapets hemsida.
- Anders Ygemans blogg om klimatförhandlingarna

 - Abladet, ledare

- Bloggar: Sofia Arkelsten om ett icke hållbart FN-system, Mats Engström om Reinfeldts ansvar för misslyckandet, Johan Westerholm kommenterar i krönika, Åsa Westlund skriver också, Peter Högberg med ingång "de ekonomiska intressena större än klimatansvaret,
 - Fler blogginlägg på NetRoots och Politometern.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,