lördag 5 december 2009

Jämnt mellan blocken - Idag en väljarmätning värd att publicera?

(bilden snodd från Bloggarna)

I går skrev jag om den mätning från Demoskop som jag råkade hitta i en liten ruta på Expressens hemsida. SvD publicerade ett kort TT-meddelande utan att länka på förstasidan. Det mest slående i mätningen var att regeringspartiet, moderaterna, backar fyra procent. Ett "moderas" som Expressen kallade det. (S) fram en procent. Mätningen var också intressant därför att den berättar att Sverigedemokraterna inte får plats i riksdagen.
Jag funderar över varför just den undersökningen nästan blir nedtystad?

Idag kommer en ny mätning, denna gång från SKOP. Här går (S) bakåt. Inga dramatiska förändringar för (m), en liten minskning dock. Idag är medierna något flitigare att berätta, som tex. SvD, Ab. Jag ser samma tendenser dvs att borgerliga väljare vill rädda centern och kd kvar i riksdagen. De ökar något medan moderaterna backar. Inom det rödgröna blocket ökar (mp) igen.

Ser att "min" ledamot i riksdagen (:-)) Göran Pettersson, berör ett ämne som delvis har kommit bort, inte minst när socialdemokrater analyserar läget. Den dramatiska förändring som har skett i väljarkåren under många år, där färre väljare röstar "klassmässigt", fler byter parti, fler splittrar rösterna, bestämmer sig senare, osv. Samtidigt som valforskarna har rapporterat om den dramatiska förändringen så har (S) egenbild sagt att partiet alltid kommer att vara ett 40-procentsparti. Visst är det en självklar ambition. Däremot kräver det mycket mer än om väljarna "röstar S därför att man är ju arbetare". Så är det inte längre och dit kommer vi aldrig mer.

Valet nästa år kommer att bli en strid på kniven. Det måste handla om det alternativ som har bästa lösningarna för framtiden, och om att utvärdera den regering som sitter nu. Det är hur politiken slår i människors vardag som är viktigast. Men visst sätter mediernas rapporter en bild av partierna. Att gömma undan vissa mätningar och dra upp andra i större format kan vara ett sätt att påverka och man frågar sig var i tidningshusen som de nyhetsvärderingarna bestäms. Och av vem.

Fler som bloggar, förutom det du hittar på NetRoots:
- Kristian Krassman med analyser SKOP/ Demoskop.
- Göran Pettersson om att valrörelsen avgör.
- Per Ankersjö som till skillnad från mig inte vanligtvis kommenterar mätningar...
- Tokmoderaten omnämner bland annat mig i ett inlägg i den speciella tonen....
- Björn Andersson med sin analys.
- Den nystartade Politometern har förstås fler inlägg.

Intressant?Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

5 kommentarer:

Tokmoderaten sa...

God morgon Peter!
Kan du vara snäll och utveckla det där om den "speciella tonen"?

MVH Toker

Anonym sa...

Socialdemokratin behöver inte ha något förtroende för att stora grupper skall rösta på dem, stödet beror på andra orsaker.

Många är politiskt ointresserade och följer inte med vad som händer och röstar av tradition på partiet som dom tror är detsamma som på Erlanders tid och påverkas ej propaganda eller av hur politiken ser ut i dag och röstar på partiet öven om ledaren är en häst enl Dieter Strand.

En annan grupp tycker Mona Sahlin är gullig när hon lägger huvudet på sned och blinkar och har detta som sitt enda skäl for partiet och som tredje grupp finns partiets kader av medlemmar och funktionärer och sådana som lever på att partiet existerar och dessutom finns en mycket stor grupp bidragsberoende som ser partiet som en garant för fortsatt arbetsfri försorjning.
Partiet som normalt tangerar 50% är halverat och består nu i huvudsak av dessa grupper .
Det förtroende och det som en gång funnits har Mona Sahlin sedan länge helt egenhändigt förbrukat både för för egen och partiets del..
Nivån kommer att ligga mellen 25 till 30 % och inte ens hennes omfattande oegentligheter och enfaldiga dagispladder minskar partiet under den lägre av dessa siffror. Att hon inte heller ar kapabel att skapa något förtroende och förbättra stödet för S har hon övertygande bevisat men samarbeter med MP och VP kan ändå fora S till makten.

För att förhindra att Mona Sahlin och partiet med dess nuvarande sammansättning får något inflytande gör Alliansen klokt i att samverka
så att landet inte får en inkompetent dagispladdrande nolla som ledare. ..

Hasse Sandberg sa...

Jag delar din och flera andras analys. När moderaterna tappar rejält i en undersökning blir det minimala notiser medan när det inte inte händer speciellt mycket, då slår man på stora trumman. Att Aftonbladet lyfter sin undersökning som de har lagt ned (antagligen) stora pengar på är förvisso inte så konstigt.

Anonym sa...

Denna blogg ar praktisk taget den enda med S märke som gör sakliga analyser som även meningsmotståndare måste hålla med på.
Att rapporteringen från opponionsmätningarna är snedvriden kan lätt konstateras men att skälet till detta inte avhandlas beror på "elefanten i rummet " som ingen S skribent nämner.
Problemet för Socialdemokraterna är att en inkompetent nolla inkvoterats som partiledare och att hon är direkt avskydd även av stora grupper inom partiet samt dom som redan lämmnat partiet
p.g a henne. Så länge hon är ledare är partiet chanslöst.

Peter Andersson sa...

vännen Fredrik...med "speciell ton" menar jag det...exempelvis benämningar och omdömen som i andra fall skulle deletas eller kommenteras med vassa repliker blir när det gäller just dig ett mer...uppgivet litet suckan med notering.."det är ju tokmoderaten som skriver":.. ungefär så.. :-)

(tar förstås din blogg på allvar..det är inte SÅ jag menar.. )

Anonym..men känner igen det där med "50 procent". Det var ett tag sen (S) låg så högt. Jag tror, som jag skriver till dig i en annan kommentar, att det är mycket annat som påverkar opinionen och sedan valsiffror. Mitt intryck är faktsikt också - med viss insyn i (S) att om det nån gång var kritiska röster så var det fler när vi i låg på 46 än det är idag. Även i mer privata samtal...

För borgarna vore det förstås olyckligt om medierna började skriva om (S) politik och om Sahlins (som Expressen skrev i en bildtext) "succé" på kongressen.

Tack för kommentaren, HAsse.

Anonym: tacka för de positiva omdömena om min blogg. SOm du förstår har jag en annan uppfattning beträffande det andra du nämner..

/p