Så var man hemkommen från valvaka. Första gången för mig som "direktbloggare" vid ett sånt tillfälle. Som valvakor ibland är bjöds det på upp- och ner, jubel och suckar. Och slutade med ett siffermässigt plus/minus noll. Fortfarande kommer S att ha fem parlamentariker i EU.
Viktiga mål uppnåddes: valdeltagandet, stoppa Sd, snudd på målet om plus framför resultatet. Men också outtalade mål är självklart viktiga. Jag ser en viktig effekter av valresultatet att de katastrofrubriker mot Mona Sahlin som kunde har skrivits kan inte skrivas.
Visst ska man ta hänsyn till en rad förändringar sen senast. Att ja/nej-perspektivet har försvunnit till stor del. Fler är positiva till EU. Att miljöpartiet slopade kravet på utträde ur EU var ett lyckokast när det kombinerades med att den fråga som är deras kärnfråga var central. Väljarna har länge sagt sig ha stort förtroende för Mp i just miljöfrågor. I riksdagsval är det inte alltid den frågan avgör. Men svensk folket har uppenbarligen sett att klimatutmaningen och miljöhoten i allmänhet måste hanteras också på EU-nivå.
Det blev så. Piratpartiet kom in med ett mandat i parlamentet trots att man inte lämnade svar om de viktiga framtidsfrågorna i övrigt, med undantag av sina kärnfrågor. Väljarna har alltid rätt. Men själv tänker jag inte för en sekund vika från uppfattningen att partier är skyldiga att tala om vad man tycker. Nu återstår väl att se hur Pp agerar. Jag ska försöka följa varje knapptryckning som Christian Engström gör. Sen ser jag fram emot en faktauppgift av valforskarna: hur stor andel av PP:s unga män-väljare röstade på partiet pga fildelningsfrågan?
Moderaterna fick till slut ett litet plus på 0,6%. Jämfört med de tongångar som partiet har haft är det utan tvekan en katatrof. "Landets största parti" blev inte det. Jag vill gärna se det som ett underkännande av det tomma prat om jobb och miljö som partiet försökte få väljarna att köpa. Det gjorde de inte. Kanske var misslyckandet med jobben på hemmaplan och moderaternas usla miljöengagemang något som väljarna faktiskt dömde efter. Å andra sidan: vad man då - utöver Marit - skulle ge framgången till folkpartiet för- är ett mysterium.
Socialdemokratin har en rejäl hemläxa att göra i form av analyser av Stockholmsregionens och andra storstäders delvis usla resultat i dag. Att (S) bara är fjärde största parti (mindre än miljöpartiet) i detta val i staden bör lända till omfattande eftertanke. Ljuspunkterna är att S ser ut att behålla styrkan i de kommuner vi leder, som ex Botkyrka.
Valet är över, förutom personkryssen. Det räcker för spänning till onsdag men jag är helt övertygad om att Åsa Westlund kommer att ha valts till en ny period. Hon behövs där. Och för Socialdemokraterna börjar nu nästa valkamp: inför kyrkoval 20 september som i sin tur lägger grunden för den där hett eftertraktade valsegern nästa år.
Läs mer:
- Valresultat på Valmyndigheten. - Valresultaten i andra länder. - Henrik Brors analys. - SvD om Piratpartiet, - Aftonbladet,
Bloggar: S-buzz med direktpostningar. Mina egna direktrapporter här, här, här ,här och här.
Robert Noord, Mona for president, M-partistaten, Karin Berg, Kristian Krassman, Eva Rundkvist, Mitt i Steget, Jytte Guteland
intressant? Läs även andra bloggares åsikter om politik, socialdemokraterna, eu, eu-val, val 2010, moderaterna, piratpartiet, miljöpartiet,
5 kommentarer:
Väldigt intressant att läsa, då du liksom flertalet av det politiska etablisemanget tror att rösterna på piratpartiet handlar om fildelning. Visst fick partiet ett stort uppsving i samband med pirate bay domen. Vad du och många andra missar är att det _INTE_ handlar om gratis är gott, utan om en stor misstro mot hur politiker blir köpta av lobbyorganisationer med stora pengar samt att den generation som lever sina liv till stor del på/med/genom internet inte vill ha en övervakning som skulle få Orwell och Gestapo att bli görna av avund. Förhoppningsvis kan PP föra in lite av dessa tankar i de stora partierna, precis som miljöpartiet satte focus på miljöfrågor och dessa nu är almänt vedertagna av de flesta stora partier i olika utsträckning.
Jättebra om du bevakar varje knapptryckning PP gör. Hoppas att du berättar om dem här. Kan du intesamtidigt redovisa hur S-ledamöterna trycker varje gång? Vore intressant för det får man ju aldrig veta
Hälsningar
Katrine
Jag med många tänker inte rösta på S till riksdagen eftersom partiet inte är religiöst neutrala som ledare för sveriges största religiösa samfund.....så nån grund till riksdagsvalet lär kyrkovalet inte bli.
Jag är inte förvånad över att Piratpartiet kom in i EU-parlamentet, det var väntat med tanke på att fildelningsfrågan är en utav Sveriges mest glödheta potatisar.
Skrev det i något inlägg. Ser fram emot valforskarnas garanterade granskning av "succén Piratpartiet". Om det ÄR en våg att stöd för att stoppa "övervakningssamhället" så är det utmärkt. Utan att misstro väljarna ( i PP:s fall de unga männen) så tydde väl uppgången i medlemsantalet att fildelningsfrågan är en viktig "ideologisk" bas. Därför gissar jag som jag gör, men kan förstås att rejält fel.
Det finns en skillnad mellan S och Pp: det är att Pp har talat om att man inte tar ställning till andra frågor i stort sett än..de man gjort. FInns förstås en skillnad nu och där är att väljarna gett Pp mandag trots det. JAG tycker det är fel men man får väl säga att det nu är väljarna som har tagit ansvaret o sagt okey. Men i min värld är det otänkbart att partier som ber om makten inte talar om vilka beslut man tänker fatta.
'
Nineve: fattar faktiskt inte. Sorry. Socialdemokraterna har alla religiösa grupper o kyrkor inom sig plus en ganska stor grupp som inte är med någonstans. Vi delar i kyrkoval eftersom kyrkan fortfarande har politiska styrelser och att det faktiskt är skattepengar som ska hanteras.
Skicka en kommentar