tisdag 30 juni 2009

Reinfeldt - större ledare än Palme och Obama?

Vissa påståenden eller uppfattningar får en att reagera mer än andra. Och märkliga ting verkar hända i Almedalen denna vecka. SvD-ledaren och ledarbloggen tar upp en Novus/Resuméundersökning. Det verkar som "folket" har uttalat sig om politiska ledare:
När svenska folket spontant ombeds nämna personer som står för riktigt bra politiskt ledarskap är det vanligaste svaret Fredrik Reinfeldt. Hans namn slår med råge tvåan, Olof Palme, och trean Barack Obama. Ärlighet, tydlighet och handlingskraft är några av de egenskaper som de svarande säger sig eftersöka.
Ola Örtengren citerar listan:
Topp fem ser ut så här:
1. Fredrik Reinfeldt (nämnd av 140 tillfrågade)
2. Olof Palme (100)
3. Barack Obama (78)
4. Carl Bildt (22)
5. Tage Erlander (21)
Jag vet inte om jag riktigt tror på Svd:s analys att ledarskapet mäts i frågan om fastighetsskatten. I så fall torde Reinfeldt placerats ganska långt ner på listan. Det sades ju före valet att den av många förhatliga men ändå ganska smarta skatt att betala välfärden skulle avskaffas. Så blev det inte. Det blev ett namnbyte.

Ledarskapet innebär nog mer än fastighetsskatter också i svensk politik. Att Reinfeldt toppar listan före Obama, Erlander och Palme förefaller ha en verklighetsförankring som brister. Kanske det mer handlar om nutid och nära än en mer noggrann granskning av prestationer. I stället finns ju mycket som talar för att Reinfeldts ledaregenskaper har brister:
* Hans parti har tappat i opinionen. Den allians som nu styr har inte majoriteten i de flesta av de mätningar som visas om väljarnas förtroende för politiken och partierna.

*Ärlighet är en av Reinfeldts stora fördelar. Möjligen just därför han hamnar överst därför att väljarna ser det karaktärsdraget som viktigast. Han har varit oerhört ärlig med att "de nya moderaterna" inte finns till av en förändrad tro på samhället. Det är ett valtaktiskt drag och förändringen mot det moderata samhället får ta lite tid." Att leda en politik man i grunden inte tror på är inget bra ledarskap.

* Ledarutmaningen i EU handlar mycket om klimatfrågorna. En statsminister som sitter där han sitter utan mandat från väljarna om klimatpolitiken, därför att M tyckte att frågorna var ointressanta så sent som i valet 2006. Samma parti dömdes ut av Naturskyddsföreningen före EU-valet.
Jag tror att det för de flesta är bortkastad till att i ett blogginlägg beskriva varför Erlander och Palme ligger i en helt annan nivå än Reinfeldt. Jag tror också att det inte behövs någon ytterligare argumentation om Obama.

Det närmaste halvåret kan statsministern förtjäna poäng på ledarskapslistorna. Det beror helt och full på hur han kommer att hantera ordförandeskapet. För EU:s och Sveriges väl hoppas jag att han sköter sitt uppdrag väl. Men att han skulle ha gjort såna prestationer som skulle motivera den placering på ledarskapslistorna som Almedalsundersökningen ger vid handen övergår mitt, i sammanhanget måhända begränsade, förstånd.


Fler bloggar: Barbros bostadsblogg, Tokmoderaten,
Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

3 kommentarer:

Tharand sa...

Jotack, de kanske borde väntat ett halvår med den där listan? Först då vet vi vad han går för...

Anonym sa...

Surt sa räven.../Tina

Peter Andersson sa...

Tharand: håller med.

Tina: hmm vet inte om det var jag som..var räven. Men jag är inte sur :)