måndag 2 november 2009

S-budget: Sjukvårdsköer bort och bättre vårdkvalitet är värt återställd skattEgentligen är det förb. trist.
Det där med skattesatser upp och ner. För den som sänker tenderar problemen och den retoriska bördan bli mindre, ja till och med vänd till något postivit. Men för den som säger "vi har inte råd," "vi måste möta behov" eller "se till att pendeltågen går som de ska först" verkar bevisbördan vara tyngre. Det riktiga problemet är förstås om man gör båda sakerna samtidigt. Det vill säga minskar "pengar in" samtidigt som man ökar "pengar ut".

Vårdköerna i länet är inte borta. Såg en rad i den S-budget som jag ser att medierna tagit del av och som presenteras i morgon:
"Sedan 2006 har andelen patienter som väntat längre än vårdgarantin ökat med 132 procent."
Den är ett skäl till en sån där "återställare". Den nuvarande landstingsmajoriteten har sänkt skatter trots att pengarna behövdes till att klara grundläggande vård. Skillnaden på 700 miljoner i skatteintäkter är faktiskt mer pengar än vad de extra resurser som regeringens ökade anslag ger för 2010. Och de pengarna vet vi inte vad som händer med 2011.

En positiv satsning i S-budgeten gäller Spårväg syd med start 2013. För ett år sen spred moderaterna glädje om detta. Nu skulle det hända. Efter det har satsningen kastats in i dunkel dimma, ytterst i regeringskansliet, där den lär ligga gömd tills nya kvastar börjar sopa. Men man kan ju alltid rösta för den satsningen vid budgetsammanträdet i slutet av november.

Väljer man att rösta på hela S-budgeten /rödgröna budgeten röstar man också för annat positivt: Rättvist vårdval och ett klart nej till höjda patientavgifter. Billigare SL-kort och avskaffat zonelände inom kollektivtrafiken.

Undrar du hur alliansen tänker finansiera de "satsningar" man kommer att försöka möta S-budgeten med? Jag undrar också. Ser föresten att Carharina Elmsäter-Svärd (m) ger en strålande bild av hur man måste lägga upp retoriken om man inte har pengar. Först lägger man ner. Sen startar man om och döper det till "nysatsning".

Om du hör någon som antyder att de skattepengar som S-budgeten tar in mer än alliansens: fråga gärna hur man tänker betala för kortare köer och bättre kollektivtrafik. Svaret är viktigt också för dig.

S-budgetens satsningar är på riktigt.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,