onsdag 11 november 2009

Vem tänker på en välfärdsarbetare?

I dag skriver Kommunals ordförande Ylva Thörn ett debattinlägg tillsammans med Ilija Batljan, kommunalråd i Nynäshamn och, om (S) valkonferens så bestämmer, sannolik ledare för en ny, rödgröna majoritet i Stockholms läns landsting. Temat är rätten till heltid för alla de (mest kvinnor) som idag finns i välfärdssektorn. De påtvingade deltiderna ska bort, det är inte barar ett krav från Kommunal utan också något som var tema på S-kongressen. I artikeln och i det samarbete som Kommunal och Nynäshamns S-ledning har drivit tillsammans har man också visat på god lönsamhet för arbetsgivaren med detta.

Visst kan man tycka att lönsamhetskalkyler inte skulle behövas som motivtext när det gäller att göra välfärdssektorn och kommunerna till mönsterarbetsgivare. De uselt låga lönerna som inte lär bli högre om sänkta skatter alltid sätts före är tillsammans med deltidseländet en skam och något som drar ner trovärdigheten och attraktiviteten för det offentliga som arbetsgivare. Att ett hundratal kommuner och landsting med rödgrön majoritet fortfarande släpare efter gör det förstås inte bättre. Med artikelns ekonomiska argument kanske också det kommunalråd som inte riktigt har köpt jämställdhetsargumenten kan vakna.

Svenska kommuner och landsting kommer inte att kunna rekrytera anställda med det gamla synsättet på personalen. Det borde vara ett egenintresse som i alla fall gör att man tar till sig budskapet. Jag vet att mycket är på gång: I S-budgeten för landstinget har vi sagt att heltider ska garanteras i samtliga verksamheter. Men här borde mer lyftas av de rödgröna till ett långsiktigt program för att utveckla kommuner och landsting till de bästa arbetsplatserna med den bästa personalpolitiken. Att byta politiska ledningar från blått till rött / rödgrönt i riksdag, kommuner och landsting SKA helt enkelt vara en väg till jämställdhet och bättre arbetsförhållanden. Nynäshamn har åter visat att det är möjligt om man har visioner och handlingskraft.

Fler bloggar på NetRoots.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,