torsdag 26 november 2009

Utnämningar: Värst är kontrasten mellan prat och handling

Valet 2006 vanns som bekant av de borgerliga efter namnbyte till "Allians för Sverige". (eller med Reinfeldts "Allians för maktskifte") Ett vallöfte som var tydligt handlade om att regeringens utnämningar skulle gå från det "dolda och hemliga" som rådde under (S)-regeringarna till mer av öppenhet och transparens. Hur blev det med löftet?
Om statsministern får säga det så gäller en positiv bild. Som i Expressens partiledarintervju.
– Vi har gjort en mycket stor förändring av utnämningsmakten. Nu måste en stor del av tjänsterna utlysas genom att sättas ut på annons.
Idag utvärderas detta av Riksdagens utredningstjänst i en rapport som Sven-Erik Österberg (S) presenterar på DN-debatt, tillsammans med (S) egna förslag för en förbättrad utnämningspolitik. 10 av 93 tjänster utannonserade. Egentligen finns det nog ett ganska svagt intresse hos svenska folket hur den statliga byråkratin byggs upp. Frågan handlar mer om bilden av regeringen: alliansen använde den för att nita fast (S) som "maktparti". Kontrasten skulle vara de frihetliga, orangefärgade i allianspartierna. Så blev det inte.

Mer i Aftonbladet,
Fler bloggar på NetRoots.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,