fredag 6 november 2009

Svag arbetsmarknadspolitik som försvagas ännu mer

Jag hör att arbetsförmedlingen inte tänker förlänga avtal med de så kallade jobbcoacher som man har infört, en av regeringens få initiativ. Coacherna coachar uppenbarligen inte. Men de får 9.000 per "klient" av skattebetalarnas pengar. Nu ska man vara lite försiktig med kritiken. Att det går fel kan drabba den bästa. Vanligtvis gör regeringen för lite. Här har ändå något försökt göras. Inte heller är det självklart att det är just de privata företagen som ska slås på. Helt klart finns brister (stora) också på den offentliga arbetsförmedlingen.

Dock: ideologin att det är bra bara för att det är privat har visat sig mycket olycklig ännu en gång. Allt medan regeringen själv sitter och friserar siffror på utanförskapet.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

2 kommentarer:

Peter Strobl sa...

Jag är mer kritisk till jobbcoachningen än du Peter. Det räcker inte som argument att regeringen ändå försökt göra ngt. Aktiv och bra arbetsmarknadspolitik kräver stor lyhördhet och kunskap om de rätta verktygen. Rätt verktyg för rätt situation.
Precis det som gott ledarskap innebär.

2% av alla som jobbcoachats har fått jobb. Fullständigt oacceptabelt.

Vem ska då klandras? Företagen som erbjudit jobbcoachning är till den större delen företag med ngn anknytning till utbildningsmarknaden. Den som har krympt rejält under krisen. Seriösa och oseriösa aktörer.

Aerbetsförmedlingen har ett stort ansvar. Både lokalt och centralt. Det här är verktyg som äskats från AMS utgår jag ifrån. Men det är till syvende och sist arbetsmarknadsdepartementets ansvar, dvs regeringen.

Jobbcoachning som sådan tillhör arbetsförmedlingens grunduppdrag, riktat mot en arbetsmarknad där jobb finns.

Men verktyget fungerar inte när det inte finns ngn arbetsmarknad.

Tanken har varit, fler arbetslösa behöver fler jobbcoacher. Visandes bara en total okunskap om hur arbetsmarknaden ser ut.Vad ska du coachas till?
Det är pinsamt och genant att detta har varit Regeringens trumfkort, jobbcoacherna.

AMS ledning borde tillsammans med Regeringen sätta sig ner och fundera över hur kunde det bli så här?

Tyvärr är det här bara ännu ett exempel på att vi inte har en modern och operativt fungerande arbetsmarknadspolitik.

Kerstin sa...

Men det är väl klart, går de arbetslösa ut och lanserar sig som pigor och drängar som är beredda att arbeta 12 timmar/dag 7 dagar i veckan 52 veckor om året, för en säng i garaget och ett par mål mat om dagen samt ett par avlagda skor/år, som bonus, då kommer det att finnas många fler jobb.
Det är ju dit regeringen syftar.