onsdag 25 november 2009

Budgetlandsting dag 2: Blir det beslut om en rättvis och jämlik sjukvård?

Snart är det dags för den andra dagen av landstingets budgetsammanträde. Hälso- och sjukvården kommer att dominera dagen. (S) förslag till budget skrev jag om igår. Den känns mycket mer offensiv och upplyftande än det som alliansen presenterat. De pratar mycket om det som varit och det som kanske kommer i en framtid. Men förslagen för nästa år är väldigt magert.

I jämförelse med det man sa sig vilka göra före valet är skillnaderna betydande. Ta sänkta skatter och skatteutjämning till exempel. Det lät före valet som att skatterna skulle sänkas med de 1.95 som hade höjts för att klara det ekonomiska moras som tidigare borgarmajoriteter hade fixat till. Det blev 17 öre under perioden. Ingen sänkt skatt nästa år. Bra, men inte vad man lovade. Samma med skatteutjämningen där man under fyra år pratade som om Stockholm skulle vinna miljarder med en borgerlig regering. Det blev ett par hundra miljoner.

S-förslaget ger mer resurser till vården än i borgarnas förslag. Inte bara resurser utan också en fördelning som möter stockholmarnas behov. Vi har stora hälsoklyftor i regionen. Vårdval Stockholm är bra i meningen rätt att välja vårdgivare. Men totalt fel när man ser till att resurserna nästan går i omvänd riktning mot behoven hos befolkningen. I de områden med större sjuklighet får vården sämre, inte bättre, resurser.

Det som möjligen är tråkigt med budgetdebatter är om man själv ska debattera och har en tilldelning av tid som inte räcker till särskilt mycket. Jag ska upp och prata psykiatri och missbruk på sådär fyra minuter. Där tänker jag bland annat pressa alliansen på frågan om sprutbyte. De flyr undan frågan.

Oaktat det blir det en lång dag. Vid tillfälle ska jag försöka förmedla lite i något ytterligare inlägg.

- Fler bloggar på NetRoots. Shashikas blogg,

Tidigare rapporter från budgetlandstinget: här, här,

Ännu fler:
- efter förmiddagens allmänpolitiska debatt med gruppledarna.
- inför trafikdebatten
- morgonens inlägg inför fullmäktige med bl.a. punkter ur S-förslaget till budget.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,