tisdag 24 november 2009

Ökat klimathot och alliansvarningar för framgångsrikt miljöparti

Miljöpartiet och miljön verkar i väljarnas ögon vara det samma som folkpartiet hos alliansväljarna är för skolan. Mp har i mätningar ett mastodont förtroende i miljöfrågor. Så här någon vecka före Köpenhamn, ett klimatmöte som närapå inleder valåret, kan man utgå ifrån att miljöpolitiken kommer att följa med in på det nya året.

Hade Reinfeldt lyckats med ett internationellt avtal hade läget kunnat vara annorlunda. Nu ser det mörkt ut och om ljuspunkter ändå tänds på den allt mörkare klimatpolitiska vägen lär danskar snarare än svenskar kunna ta åt sig äran. Idag ser jag att man rapporterar om rekordhöga halter av växthusgaser. I de nya mätningarna av IEA verkar den internationella klimatpanelsens "värstingalternativ" kunna nås.

Och Maria Wetterstrand får stanna hemma från Köpenhamn, utkastad av Reinfeldt.

Det båda illa för miljön men precis som 1988 kan Mp få rejälta valframgångar till följd av det. Jag ser förstås att fler röster går till (S). Men visst stärks också de rödgröna samarbetet om fler som förra valet lockades av de borgerligare löften väljer (mp). Att en del liberaler av mer socialt snitt kastar flörtande blickar på ett samarbete med (mp) kanske är naturligt. Så har hela alliansgänget gjort för att med Mp:s stöd kunna sitta kvar om SD blir vågmästare, vilket Gud förbjude. Till detta har Mp och Maria Wetterstrand sagt nej ,stängt dörren och kastat nyckeln. Det förtjänar upprepnining.

DN:s ledare försöker idag avsluta kramandet av (mp). "...är en röst på Ohly" drar man fram och tror att gammal kommunistskräck är gångbar. Fler "dödshugg" mot (mp) kommer idag på debattsidan från några av Stockholmsregionens ännu överlevande centerpartister höjer "vänstervarningar" mot miljöpartiet. Andersson på Kungsholmen, Per Ankersjö och Kerstin Lundgren varnar för baksmälla om man lägger rösten på Mp: "Dessutom hotar en radikal återsocialisering av Stockholmsregionens sjukvård". Det där sista återkommer jag garanterat till. Idag börjar landstingets budgetsammanträde i dagarna två.

- Anders Ygeman bloggar inför och under klimatmötet i Köpenhamn.
- Rödgrön.se med förslag inför klimatmötet.
- Fler klimatförslag från de rödgröna.
- De rödgröna ledarnas brev till statsministern om utkastningen av Wetterstrand.
- Fler progressiva blogginlägg på NetRoots.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

2 kommentarer:

Sundevall sa...

"Ännu överlevande" centerpartister? Kom igen Peter, du vet väl att vi gick fram i Stockholm så sent som i EP-valet? :-)

Hur gick det för er själva här i regionen senaste gången väljarna gav sitt omdöme?

Peter Andersson sa...

sist???? EP-val???
Det är förstås omöjligt att jämföra så kallade äpplen med så kallade päron.

:-)