onsdag 11 november 2009

En stilla tystnad om Reinfeldts söndervittrande alliansbildning

Varje morgon är det en rejäl fröjd för skrivinspirationen att slå upp Svenska dagbladet. Där finns alltid något att reagera på. För den som likt mig är en stor fan av Mona Sahlin finns alltid ledarsidan med sina dagsaktuella reflektioner och inte sällan med Sahlin i fokus. Så också idag. Dubbelt upp till och med.

Ett bidrag av Sanna Rayman med temat "utnämning" med en vanligt förekommande avslutning som ska slå mot Sahlin som ledare och person, idag mot "hennes professionalitet". Ett annat bidrag där ledarsidan arbetar vidare enligt principen "söndra och härska". Åter Sahlin i fokus men den här gången med ett splittringstema om de rödgröna. Genom att låtsas förespråka Maria Wetterstrand som statsministerkandidat.

SvD har som bekant lägggningen att man stödjer den borgerliga alliansen. Därför borde man ha fullt upp med två uppgifter: dels att granska hur de egna faktiskt sköter sig vid maktens köttgrytor. Som den välinformerade nyhetspublikation man faktiskt är borde man ha gott om stoff att utvärdera maktinnehavet och kanske känna att anrättningen inte är särskilt smakfullt tillagad. Det mest bekanta är väl löftet om "fler jobb och färre i bidrag" som vänts till sin motsats: "färre jobb och fler i utanförskap". Rimligen borde tidningen ha förmågan att producera minst lika många artiklar om jobben och utanförskapet som om S-ledaren.

Det andra temat som är fullständigt "off" från SvD-ledarna är haveriet av den borgerliga alliansen. I dagsläget är kristdemokraterna utanför den svenska riksdagen om väljarna får bestämma. Förvisso ligger SvD:s moderparti, moderaterna bra till, men helt och hållet därför att man suger i sig väljare från övriga allianskamrater. Den blåtonade Alliansen är Reinfeldts maktbas som sakta men säkert urholkas. Det rödgröna laget leder och har så gjort länge. Om detta borde ledartexterna kunna utveckla analys och resonemang. Så görs inte. För de rödgröna som är alliansens utmanare finns det dock ingen anledning att beklaga sig: högmod går som bekant före fall.

Fler bloggar (progressiva) på NetRoots.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,