tisdag 24 november 2009

Budgetdebatt och om det politiska ansvaret för kaos i vaccinationsköerna

I landstingssalen diskuteras en av de mindre nämnderna men med stora, viktiga frågor. Regionplanenämnden där både regional planering, stadsutveckling, jämlikhetsfrågor, tillväxt och klimatfrågor inryms. Även under dagen sätter det kommande klimatmötet i Köpenhamn sina avtryck. Samtidigt som frågan också debatteras i Eu-parlamentet. Fler debattörer lyfter fram klimatfrågorna, både nu och tidigare under trafikdebatten.

Vid sidan av det som händer här inne ser jag att debattens vågor går höga om den röra och till och med nära nog våldsamheter som Stockholm har drabbats av under vaccineringen mot svininfluensan. I Aftobladet skriver två vänsterpartister skarp kritik mot Filippa Reinfeldt som åker utomlands. De får svar av moderaternas finanslandstingsråd. Tidigare har Eva Franchell skrivit om detta i AB. Hon ställde en fråga: "

"Är det någon som sett Filippa Reinfeldt?

Jag har sett och pratat med henne idag. Hon är här. Och hon kommer att vara i hög grad aktiv i morgondagens sjukvårdsdebatter. Frågan är ju inte detta utan om hur röran i vaccinationerna ska hanteras av politiken. Vad ska en ansvarig göra och vad ska hon/han inte göra?

I ett flertal inlägg har jag, utan koppling till pandemin, berört detta. Men mest har det varit kritik mot medier som verkar tycka det är viktigare att få svar av Filippa Reinfeldt om kakrecept än om sjukvårdspolitik. Jag vågar garantera att en socialdemokratisk ansvarig för sjukvården inte hade kommit undan med detta. Inte vanligtvis. Absolut inte i ett krisläge. Ett sjukvårdslandstingsråd har en befattning, ett ansvar och en lön som gör det självklart att man alltid står till förfågande för att kunna ställas till svars!

Jag tycker ändå att det är lite taskigt att Filippa ställs till svars för resor hon gör efter medgivande av landstingsfullmäktige. Det ser säkert gulligt ut på bilderna men beror vad jag förstår direkt på att Sverige har EU-ordförandeskapet. Vi har därför i landstinget haft ett särskilt ärende om resor under EU-ordförandeskapet. Självklart är de valda politikerna, också Filippa Reinfeldt och i hennes frånvaro ett annat landstingsråd, ansvariga för vården i Stockholm oavsett vart i världen de befinner sig.

Egentligen är nog finanslandstingsrådets kommentar det som ska väcka störst kritik: hon skriver i Aftonbladet att

Det är givetvis ett problem att somliga medborgare smiter före i kön, eftersom det sker på bekostnad av andra. Det är beklagligt, men Stockholms läns landsting ansvarar inte för enskilda människors beteende.

Jag har tidigare krävt en nationell revision, både för att granska inköpsunderlaget av vaccin och hur vaccineringen och indelningen i prioriteringsgrupper har fungerat eller inte. Den helt oacceptabla röran i vårt landsting gör en sådan granskning ännnu mer angelägen. Och det där avvisandet av landstingets ansvar är förstås helt oacceptabelt.

Fler bloggar:
Helle Klein, Kent Persson, Ett hjärta rött, Karin Olofsson, fler progressiva på NetRoots,
-Dagens medicins chefredaktör om varför kris i Stockholm

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

3 kommentarer:

Kraxpelax sa...

Det var en klok och balanserad kommentar. Jag har hela tiden varit lite skeptisk till skallet på Filippa Reinfeldt, eftersom jag personligen haft positiva erfarenheter av sjukvården i Stockholm, som på många sätt fungerat mycket bra, inte minst inom psykliatrin. När det gäller kroppsmedicinen är min egen erfarenhet att behandling ges prompt och effektivt vid hotande akuta tillstånd, medan väntetiderna däremot är långa i icke brådskande fall, vilket jag tycker tyder på ett effektivt resursutnyttjande. Läkarnas kvalitet är också mycket hög.

När det gäller vaccinationerna tror jag inte man ska ha övertro på centralstyrning, det skapar mest bara trassel, besvär och fördröjningar. Kom ihåg att vaccinationer visar i allra högsta grad vad ekonomer kallar "positiv externalitet", dvs. en som "trängt sig före" skyddar också sin omgivning eftersom man inte kommer att smittas av just denne i princip. Jag tror det är en klok policy att släppa på restriktiviteten och vaccinera undan så fort som möjligt. Så undviks hotfull stämning hos allmänheten samtidigt som den lokala pandemin motverkas så effektivt det bara är möjligt. Jag vill därför inte kritisera den låt-gå-präglade linje Filippa Reinfeldt verkar stå för.

- Peter Ingestad, Solna

Anonym sa...

I Malmö har vaccinationerna skett med hjälp av bl.a. kallelser till riskgruppspatienter. Ordning och reda. I Göteborg har administrationen och flytet i köer skett utan kaos. I Stockholm verkar det brutit ut huggsexa om man får tro på medierna inklusive bloggares rapportering. I nyliberala Stockholm fungerar inte människors tillit till samhället längre medan det fortfarande gör så i de S-styrda storstäderna Malmö och Göteborg. Vad var det Sartre skrev? "Valet föder ångest."

Peter Andersson sa...

Tack igen, Peter.

Anonym: Jag tror röran är en sak ,där stockholm inte har haft samma ordning på kommunikationen till alla vårdgivare som i andra landsting. Att valet i sig med nödvändighet skulle göra att man inte klarar vaccination...så borde det inte behöva bli.

/p