torsdag 12 november 2009

Vattenfall-VD i ett sista uttalande? Nytt energibråk inom alliansen

Direktören för Vattenfall ser sig nödgad att skriva på DN Debatt. Ett direkt budskap till de "yttersta uppdragsgivarna", svenska folket. De kraftiga reaktionerna mot uppgifterna att Vattenfall planerar sälja ut elnätet för att investera i engelsk kärnkraft visar ett engagemang i frågan. Kontrollen över viss grundläggande infrastruktur kan inte privatiseras, verkar vara mångas helt riktiga uppfattning. I artikeln vet jag inte riktigt vad VD:n vill säga. Om elnätsförsäljningen skriver Josefsson:
"Den typen av överväganden måste självfallet göras i samförstånd med vår ägare. Det är det tydliga besked som vi vill ge.
Det verkar inte heller regeringen nu tycka. Alldeles utmärkt. Men Olofsson gör också uttalanden som borde leda till att Josefssons DN-artikel är det sista han gör för Vattenfall. På presskonferensen, som rapporteras av SVD och DN säger Olofsson enligt den sistnämnda:
- Det har skadat bolaget och är inte bra för Vattenfall. Varumärket skadas, vd är ytterst ansvarig
Ett sådant uttalande kan väl bara leda till ett ledarbyte. Vi får se framöver. Mp har begärt riksdagsdebatt som säkert tydliggör regeringens positioner.

Det blåser samtidigt upp till nytt energipolitiskt gräl inom regeringspartierna. Folkpartiet har snart landsmöte och kärnkraftskramarna riskerar att sabotera den borgerliga alliansens energiöverenskommelse. I och för sig något som mest innehåller vad man inte ska göra, mer än det offensiva. Förklaringen är ju att centerpartisterna gick under de gulröda nej-banderollerna medan folkpartiet har många kramare av uranet som bränsle i sina led.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

2 kommentarer:

KomentarPåMorgonSoffan sa...

Vad är det för Allians energi bråk du pratar om? Om du ser till den rödgröna röran så vågar det inte ens tänka på att fatta något gemensamt beslut.

Peter Andersson sa...

jag har i de allra flesta inlägg med länkar till det jag skriver om. "Energibråket" fanns berättat om i Ekot. http://www.sr.se/ekot/artikel.asp?artikel=3232298

När det gäller energi och omställningen av energisystemet så ligger alliansen ljusår bakom de rödgröna. Vi har en positiv "ja till"-politik. Alliansen har mest enats om "nej till" samtidigt som man har den vanlig inneboende splittingen om kärnkraften. Att centern av hänsyn till alliansen bröt sig ur energisamarbetet får man kanske förstå. Men i grunden har de samma syn som de rödgröna.