tisdag 10 november 2009

Jobb, utanförskap och coachråd som bryter regelverk?

Foto Markus Nordström/Regeringskansliet

Statsministern är på turné. Bilden från Ronnaskolan i Södertälje, tillsammans med rektor Ingvar Johansson. På resorna, som till Södertälje, Göteborg, Umeå och Haninge har samtal med jobbcoacher varit standard på programmet. Arbetsmarknadsminister tycker inte heller att systemet med jobbcoacher är fiasko.

Hypnos, "hjärntvätt, healing, beröringsterapi och neurolingvistisk programmering. (bild) är inslag i hur arbetslösa ska få jobb. Visst kan man säga att Littorin redan före upphandlingen hade förväntat sig lite av varje. På en interpellation i riksdagen svarade han:
Jobbcoachernas utformning och inriktning kommer att variera. Syftet med de upphandlade kompletterande aktörerna är att göra utbudet av förmedlingstjänster större och mer diversifierat
Jojo. Det är på många sätt en bedrövlig tillställning som på något sätt visar alliansregeringens totala haveri när det gäller jobben och att minska utanförskapet. Merparten av de krafter man eventuellt har kvar verkar gå åt till att knåpa på nya sätt att räkna ner antalet arbetslösa och i utanförskap. Allt för att valsveket ska framstå som så milt som möjligt.

För den som till äventyrs tänker: "oj, nu är det bara skäll på regeringen igen", så är svaret nej. Läs till exempel Sven-Erik Österbergs artikel i Aftonbladet för lite bättre åtgärder.

Som Kulturbloggen tänker inte jag döma ut grundtanken, om den alltid fanns invävd i något seriöst. De egna erfarenheter av arbetsförmedlingen gör alltså att jag inte automatiskt tänker skrika ut att de gör allt bättre. Sannerligen inte. Och fler har erfarenhet av "avaktualisering" och av mindre coachande coacher.

Men en god sak verkar jobbcoachsystemet ha fört med sig. Du minns kanske de där absurda historierna om att bloggande inte var tillåtet för arbetslösa, enligt A-kassan. Jag ser att arbetsförmedlingen i Platsjournalen intervjuar "fru Bryttmar", jobbcoach som ger arbetslösa råd:
– Man kan bestämma sig för att använda Platsbanken på måndag förmiddag, göra något annat på eftermiddagen och sedan planera vad man ska göra på tisdagen. Däremellan bokar man tillfällen som uppslukar en, där man kan hämta energi, till exempel gå och simma eller dylikt, och då ska man inte ha dåligt samvete för det. De stunderna får man nytta av sedan när man behöver koncentrera sig.
Det verkar i alla fall vara sundare tongångar på gång i myndighetsSverige. Inte det absurda som jag upplevde under min, tack och lov, korta kontakt med arbetsförmedlingsSverige. Nu tror jag nog att coachens uppmaning till avslappning och ro inte skulle få stöd av förmedlingens nitiska kravställare och A-kassans dito handläggare som så snart som möjligt vill bli av med sina "klienter" (i ordets verkliga negativa betydelse) Att gå och simma understödjer knappast regeringens arbetslinje???

Mer om coacher och om arbetslöshetens Sverige.
Alliansfritt Sverige, HBT-sossen, Martin Moberg, Veronica Palm, S-buzz, Karins Värld,
Claes Krantz , Renées ruta, Aurora Felderman, Aurora Felderman2, Mattias Josefsson, Karin Bergh, Peter Högberg, Ett hjärta rött, Johan Westerholm, Ali Esbati,

Expressen, Aftonbladet,

Fler progressiva bloggar på NetRoots.
Rödgrön jobbpolitik.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,